Hlavní obsah

Tato houbařská sezóna je podle mykologů špatná

Právo, Jaroslav Švehla

Podprůměr. Tak zatím hodnotí mykologové letošní houbařskou sezónu. Znalci si lámou hlavu, proč.

Foto: František Petrák, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Podmínky letos nebyly zase tak špatné jako v jiných letech. Mykologové nad tím kroutí hlavou,“ řekl Právu předseda královéhradeckých mykologů Josef Slavíček.

Vršící se výstavy hub přitom signalizují, že sezóna vrcholí. Mnozí houbaři však přesto věří, že ty pravé houbařské žně teprve přijdou. Nečekaně teplý vstup do podzimu jim přitom nahrává.

Zachrání to podzim?

„Mám dojem, že ta pravá sezóna ještě neproběhla. Jestli nepřijdou ranní mrazíky a nízké teploty, tak by maximum mělo přijít v těchto dnech,“ je přesvědčen předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa a také potvrzuje, že sezóna až na výjimky byla z pohledu houbařů slabá.

Zatímco v Sušici prý měli nebývale bohatou mykologickou výstavu, pro houby na výstavu v Mělníku museli podle Landy mykologové až do jižních Čech. „Červenec byl chladný a deštivý. Z mých zkušeností potom houby nerostou,“ přidává své vysvětlení předseda mykologů.

Také královéhradecký mykolog Slavíček má své vysvětlení. „Houby zkrátka letos stávkovaly. Loni rostly hodně, a proto se možná podhoubí vyčerpalo,“ myslí si a zdůrazňuje, že pravý důvod, proč houbařské košíky letos nebyly tak plné jako v jiných letech, vlastně nezná nikdo.

Na jednom se všichni mykologové ale bezpečně shodnou. Letošní sezóna byla výjimečná výskytem nepříliš rozšířené houby bělolanýže obecného, který nezkušeným houbařům zamotal hlavu.

Bylo to zvláštní překvapení. V minulosti jsem se s bělolanýžem setkal tak jednou dvakrát ročně a tentokrát nám jich houbaři přinesli na určení minimálně třicet,“ uvedl Landa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám