Hlavní obsah

Na jihu Čech znovu kvetou stromy

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim vstoupil do Česka v pátek 23. září. Teploty se od té doby šplhají k 25 stupňům, plní se koupaliště, mnohde, nejvíce zřejmě na jihu Čech, rozkvetly stromy i květiny, které kvetou obvykle na jaře.

Foto: Jiří Falout, Právo

Rozkvetlá hrušeň v Trhových Svinech na Českobudějovicku

Článek

"Nestačila jsem se divit. Nejprve vykvetla jabloň, pak jsem objevila květy na hrušni a nedávno vykvetly na našem dvorku hyacinty a petrklíče,“ řekla Právu zahrádkářka Alena Silná z Českobudějovicka.

Podle odborníků za to mohou příznivé podmínky a velmi teplé podzimní počasí.

S přírodním úkazem se ale setkávají i lidé v dalších částech regionu. „Vykvetl nám teď zlatý déšť. V životě se nám ještě nestalo, že by kvetl dvakrát za rok,“ sdělila Právu jedna z obyvatel Bechyňské Smolče na Táborsku.

Dvojí květenství

Dvojí květenství není podle přírodovědce Romana Kössla neobvyklé. Většinou k němu dochází, pokud se v přírodě výrazně oteplí. „Není to sice běžná věc, ale občas se to v přírodě stává. Většinou to lidé ani nezaregistrují,“ uvedl Právu.

K masivnějšímu podzimnímu květenství přispělo i chladnější počasí v srpnu, které připomínalo podzim.

„Pokud mají květiny vhodné podmínky, mají tendenci kvést pořád. Odborně se tomu říká refloriscence,“ uvedl Jan Kučera z katedry botaniky Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Stromy rozkvetly i v sadech firmy Zemcheba Chelčice. „Není toho zas tolik, ale květy jsem objevil, i když jejich počet není významný. Je to sice nezvyklé, ale už jsem to dvakrát zažil,“ potvrdil vedoucí střediska sady Michal Kortan.

Reklama

Výběr článků

Načítám