Hlavní obsah

Toflův gang jsem pomáhal odhalovat, hají se potrestaný soudce

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Soudce Aleš Dufek, jehož ministr sporavedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ve čtvrtek odmítl jmenovat do funkce předsedy Městského soudu v Brně kvůli údajnému spojení s tzv. Toflovým gangem, se brání. Své spojení s údajnými nekalými praktikami pokládá za nesmyslné, sám se totiž na odhalení gangu podílel.

Článek

„Nějaký svědek v případu vyšetřování aktivit této skupiny prohlásil, že po něm advokáti chtějí peníze pro soudce, které si nakonec zřejmě nechali. To se stalo před šesti lety, já jsem tam jen jako svědek, bohužel pan ministr řekl, že zastává presumpci viny. Je to jeho právo mě nejmenovat předsedou, já k tomu mohu akorát říci, že když tak měl mé jmenování jen odložit, dokud by se věc nevyjasnila. Vnímám to sice jako velkou nespravedlnost, ale není to pro mě otázkou života a smrti,“ řekl Právu Dufek.

Toflův gang je skupina expolicistů z brněnské kriminálky, kterou měl řídit zavražděný podnikatel Tofl a která měla za úplatu dlouhé roky ovlivňovat či uměle vytvářet kauzy.

Dufek tvrdí, že se sám naopak podílel na odhalování aktivit mužů zákona, kteří si měli přivydělávat například vydíráním bohatých podnikatelů. „Prováděl jsem úkony trestního řízení a umožňoval policii, aby získávala důkazy proti nim,“ ohradil se proti spojování s expolicisty Dufek.

Brněnský Městský soud tak zatím místo Dufka, který měl převzít funkci od začátku října, povede jeho stávající místopředseda Zdeněk Sýs, kterého úkolem v pátek pověřil předseda brněnského Krajského soudu Jaromír Pořízek. „Pověření potrvá do doby, než bude vybrán a jmenován vítěz nového výběrového řízení na obsazení této funkce, termín tohoto výběrového řízení zatím není znám,“ potvrdila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám