Hlavní obsah

Kalousek: VV mají strategii "každý den útok"

Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se ostře ohradil proti pátečnímu otevřenému dopisu Věcí veřejných, podle kterého Kalousek ignoruje finanční situaci země, blokuje jednání o daňové reformě, odmítá svolat koaliční komisi o veřejných financích a dodat materiály ke zdanění hazardu.

Článek

Šéf poslanců VV Vít Bárta Kalouska napadl, že ohrožuje stabilitu koalice. VV podle Kalouska mají strategii každodenních útoků.

„V rámci strategie ‚každý den útok‘ dnes Věci veřejné vystoupily na tiskové konferenci k agendě ministerstva financí. Rozhodně odmítám, že bych svým přístupem ohrožoval stabilitu koalice. Dovolím si tvrdit, že stabilitu koalice ohrožuje ten, kdo nedodržuje uzavřené koaliční dohody. Z toho rozhodně nelze obvinit TOP 09,“ uvedl v pátečním prohlášení na webu ministerstva financí Kalousek.

„Naopak u VV si dovolím konstatovat, že již dva měsíce trvá stav, kdy si žádný den ráno nemůžeme být jisti, zda platí to, co jsme si dohodli minulý den večer,“ dodal Kalousek.

Dříve podobná diskuze neměla smysl vzhledem k neustálým změnám pozic VV
Miroslav Kalousek

To, že komise nebyla zatím svolána, podle Bárty „nelze považovat za náhodu, ale za záměr“. Šéf poslanců VV zároveň pohrozil, že VV začnou v rámci daňové reformy načítat vlastní pozměňovací návrhy bez shody v koalici.

Kalousek v prohlášení specifikuje, že „koaliční komisi pro střednědobý výhled s možným krizovým scénářem zhoršení vývoje ekonomiky v Evropě“ svolá na konec příštího týdne.

„Dříve podobná diskuze neměla smysl vzhledem k neustálým změnám pozic VV k státnímu rozpočtu na rok 2012 a jejich neustálým ultimátům a hlasitým výhrůžkám, že rozpočet nepodpoří. Nyní se snad budu moci těšit na konstruktivní diskuzi,“ píše Kalousek.

Ministr financí se také ohradil proti tvrzení VV, že se staví nečinně ke zdanění hazardu, které by státní kase mělo přinést až deset miliard. "Jedinou změnu, kterou si na vládě (ministři za VV) prosadili, byla změna zdanění hazardu, která k mému překvapení zdaňuje hazard méně, než jsem navrhoval já," prohlásil Kalousek s tím, že pokud chtějí VV dohodu změnit, připraví podklady, které v pondělí odešle jejich poslaneckému klubu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám