Hlavní obsah

Opravné maturity: Polovina studentů úplně vyhořela

Právo, ČTK, map
Aktualizováno

U podzimních opravných státních maturit byla celková neúspěšnost skoro 48 procent, bez maturity tak zůstalo více než 11 tisíc žáků. Pětina přihlášených se k opravným testům vůbec nedostavila, zbytek propadl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Podle v pátek zveřejněných statistik ministerstva školství dopadli nejhůř němčináři, propadlo jich 59 procent. Z matematiky pak neuspělo 53 procent studentů, z češtiny 24 procent.

„Z celkového počtu 23 700 přihlášených bylo na základě výsledků podzimních zkoušek vystaveno 12 388 maturitních vysvědčení. Úspěšnost podzimních maturantů rovná se 52,3 procenta,“ stojí ve statistikách ministerstva.

Po prvním ročníku státní maturity tak zůstává bez zkoušky dospělosti celkem 14,4 procenta studentů. Z toho 9,5 procenta u zkoušek propadlo, skoro pět procent se k nim vůbec nedostavilo.

Co teď může 11 tisíc žáků dělat? Opakovat ročník, anebo se přihlásit na úřad práce. „Na jaře budou mít ještě jednu možnost maturitu složit. Naučit se na ni,“ prohlásil ministr školství Josef Dobeš (VV).

Šéf centra pro přípravu nových zkoušek dospělosti Cermat Pavel Zelený k tomu dodal: „Maturita se stala masovou záležitostí, nikoli výrazem elitního vzdělávání. Maturita nutně musela změnit charakter, dramaticky se zvětšily rozdíly v jejím pojetí i náročnosti."

Zatímco nyní šlo k maturitám 77 procent populačního ročníku, v roce 1991 mělo zkoušku dospělosti jen 30 procent obyvatel. Maturita podle Zeleného také ukázala, že výsledky zkoušky z českého jazyka a literatury nepotvrzují „katastrofické“ komentáře o nízké úrovni čtenářské gramotnosti našich žáků.

Dobeš chce zvyšovat laťku

Kritéria pro úspěšné složení státní maturity se zatím měnit nebudou. „Nechci snižovat laťku. Naopak v budoucnu by se měla spíše zvyšovat,“ řekl Dobeš s tím, že jen tak mohou být čeští středoškoláci reálnou konkurencí zahraničním studentům a pracovníkům.

Příští rok se ale změní organizační pravidla. Písemná část bude předcházet ústní, aby ji mohly využít i vysoké školy při přijímačkách. „Ústní část budou také hodnotit ve školách nezávislí hodnotitelé, nikoli učitelé z dané školy, což je novinka. Tyto nezávislé hodnotitele bude Cermat, dá se říct, losovat pro jednotlivé školy,“ sdělil Právu ministr.

Také řekl, že na deseti středních školách nesložilo v řádném termínu státní maturity ani 20 procent studentů. Kvalitu těchto škol nyní prověřuje školní inspekce a není vyloučeno to, že by mohly být zrušeny a vymazány z rejstříku vzdělávacích zařízení. Školy však ministr zveřejnit nechce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám