Hlavní obsah

Ze Šluknovska se protesty přesunou i do Ústí nad Labem

– Ústí nad Labem
Právo, Aleš Pelikán

Protestní pochody sice z Šluknovského výběžku zatím nezmizí, objeví se ale i jinde. První říjnovou sobotu chtějí Varnsdorfští protestovat v Praze, o týden později se má demonstrovat v krajské metropoli Ústí nad Labem, kam místní svolali protestní pochod.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Příznivci DSSS pochodují Novým Bydžovem.

Článek

Ten v hojné míře hodlají podpořit příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). V listopadu strana spojovaná s extremisty chystá pochody v řadě dalších měst Ústeckého kraje.

Začátek ústecké akce je ve 13 hodin na Mírovém náměstí, podle pozvánky na sociální síti má pochod projít kolem krajského úřadu a postupně dorazit na lidické náměstí před budovu místního magistrátu. Účast už potvrdilo přes 800 lidí nejen z Ústí, ale i z jiných měst.

"Podporujeme práva slušných občanů bez rozdílu barvy pleti a přejeme si co nejrychlejší, dlouhodobé řešení problému i na místech, kde situace ještě nevyeskalovala do takových rozměrů, jako ve Šluknovském výběžku," píší organizátoři na facebooku. Proti pochodu chce aktivně vystoupit iniciativa V Ústí neonacisty nechceme.

Pražský protest bude na Palackého náměstí

Původní termín shromáždění byl v sobotu 1. října, kvůli pozdnímu oznámení se nakonec o týden posunul. „Pochod v Ústí nad Labem chceme podpořit v hojném počtu,“ řekl Právu krajský předseda DSSS Petr Kotáb s tím, že řadu vlastních pochodů připravuje DSSS v různých městech regionu. V kterých, ale zatím nechtěl specifikovat.

Už tuto sobotu chtějí varnsdorfští obyvatelé vyrazit protestovat do Prahy. „Mítink bude od 16 hodin na Palackého náměstí, zatím máme objednané dva autobusy,“ řekl Právu organizátor místních demonstrací Lukáš Kohout. Ten organizuje i dvě nedělní akce, shromáždění v 11 hodin v Rumburku a o tři hodiny později pochod ve Varnsdorfu. „V Rumburku je to na podporu místních, aby viděli, že se nemusí bát vyjádřit svůj názor. Ve Varnsdorfu je pochod proti zvyšující se kriminalitě ve Šluknovském výběžku a nečinnosti městského zastupitelstva,“ uvedl Kohout.

Místní proti vedení města začali také podepisovat petici, která požaduje odstoupení starosty Martina Louky (HNHRM) a obou varnsdorfských místostarostů, Josefa Poláčka (ODS) a Karla Dubského (ODS). Zastupitelstvo města minulý týden přijalo vyhlášku, která má napomoci pořádku ve městě, odhlasovalo zvýšení počtu městských strážníků, zřízení nové služebny, rozšíření kamerového systému a řadu dalších opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám