Hlavní obsah

ČSNS 2005 se s příchodem Paroubka přestěhuje na novou adresu

Právo, Jiří Ovčáček

Mimoparlamentní Českou stranu národně socialistickou 2005 nejspíš čeká velké stěhování. Pokud do ní vstoupí bývalý šéf soc. dem. Jiří Paroubek, národní socialisté získají do nájmu část budovy v pražské Radlické ulici na Smíchově. Plán se ale komplikuje. Paroubkově vstupu se snaží zabránit současný předseda ČSNS 2005 Karel Janko. Hrozí mu za to vyloučení ze strany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Dům v Radlické ulici patří firmě Eukaryota, která ho koupila za 44 miliónů korun od společnosti Subterra. Původním majitelem byla městská část Praha 5, která dům nabídla k prodeji v době, kdy byl starostou Milan Jančík (ODS). Eukaryota je spojována s šedou eminencí ODS a pražské politiky Romanem Janouškem.

Už ve středu stály před zrekonstruovanou budovou v Radlické ulici vozy firmy zabývající se kompletním vybavením interiérů. Zajímavé je, že šlo o společnost z Teplic, domovského města Paroubkova přítele Petra Bendy.

Plán na přestěhování centrály ze středočeské obce Podolanka na Praze-východ do budovy v Radlické 58 potvrdil na dotaz Práva místopředseda ČSNS 2005 Přemysl Votava. Zdůraznil ale, že „kulový blesk“ strana podstoupí pouze v případě, že se podaří dokončit jednání o Paroubkově přestupu k národním socialistům.

„Věci se mají takto: toto všechno se dá realizovat teprve tehdy, až budou dokončena jednání s panem poslancem (Paroubkem),“ řekl ve středu Votava Právu.

Rozhodne sjezd

Klíčové bude jednání ústřední rady ČSNS 2005 v sobotu 8. října, kdy se rozhodne o Paroubkově přijetí do této strany. Následovat má sjezd, který by měl Paroubka zvolit do čela národních socialistů.

Chtějí mě vyloučit. Nic jiného od nich nemůžu očekávat
předseda ČSNS Karel Janko

„Pokud to všechno proběhne a v listopadu bude sjezd, tak potom může být Radlická 58. My bychom tam měli mít pouze několik místností, nájemní vztah. Smlouva se teprve dělá,“ prohlásil Votava.

Podle zjištění Práva se ale snaží Paroubkovi příznivci uspořádat jednání ústřední rady ČSNS 2005 už právě v nových prostorách v Radlické ulici. Zatím není jasné, jaké nájemné budou národní socialisté hradit.

V cestě stojí předseda

Realizaci plánu na instalaci Paroubka do čela ČSNS 2005 se snaží zabránit současný předseda strany Karel Janko. „On dělá některé kroky, aby toto vše znemožnil,“ prozradil Votava. A přidal obvinění, že Janko postupuje v rozporu s usneseními ústřední rady a předsednictva ČSNS 2005. Takové obvinění by mohlo vést až k pokusu vyloučit Janka ze strany.

Předseda národních socialistů je o tom přesvědčen. „Chtějí mě vyloučit. Nic jiného od nich nemůžu očekávat,“ řekl ve středu Právu s tím, že se bude zajímat o to, co vlastně porušil. Prozradil také, že chystá protiakce.

Jankovi především vadí, že Paroubek a jeho lidé chtějí stranu programově posunout od tradic národních socialistů směrem k sociální demokracii. Velké výhrady má i k lidem, které si chce Paroubek přivést s sebou.

Z nováčka předsedou

Plán expředsedy ČSSD má ovšem i další trhlinu. Organizační, jednací a volební řad ČSNS 2005 totiž zamezuje tomu, aby se předsedou strany stal nováček.

„Kandidovat na funkci předsedy a místopředsedů strany může pouze její člen s délkou členství více než jeden rok. O výjimce může rozhodnout sjezd strany,“ píše se v řádu národních socialistů.

Podle informací Práva je nyní Paroubkova pozornost zaměřena také právě na tento problém, cílem je ustanovení zrušit, a odstranit tak překážku v cestě na nejvyšší post v rámci národních socialistů.

Do Janka se ve středu pustil i Paroubek. Lídra ČSNS 2005 se pokouší vyšachovat. Odpoledne vydal prohlášení, ve kterém oznámil, že jednání s předsedou ČSNS 2005 ukončuje. To ale neznamená, že Paroubek námluvy s národními socialisty utnul.

„Myslím, že už dnes mohu prozradit, že paralelně s konzultacemi s ČSNS 2005 probíhají i diskuse nad novým politickým levostředovým subjektem s důrazem na tradice české státnosti, obranu a rozvoj sociálního státu a především boj proti bezohledné privatizaci státu,“ sdělil Paroubek.

Předpokládá „spolupráci s těmi národními socialisty, kteří chtějí prosazovat ideály této strany a myšlenek T. G. Masaryka a Edvarda Beneše. Pochopil jsem totiž, že většina členů ČSNS 2005 se mnou tento názor sdílí. A s těmito lidmi chci do budoucna spolupracovat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám