Hlavní obsah

Romové chtějí založit vlastní politickou stranu

– Písek

Romové chtějí založit vlastní politickou stranu, která by ovlivňovala dění v regionech. Bez takového politického tělesa se podle nich situace Romů v Česku lepšit nebude. Stávajícím stranám nevěří. Někdejší Romská občanská iniciativa (ROI), která na začátku 90. let měla sedm poslanců, je v insolvenčním řízení.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

O potřebě nové politické strany mluvil ve středu u památníku v Letech u Písku jeden z organizátorů akce a předseda Výboru pro odškodnění romského holokaustu v ČR Čeněk Růžička.

Vznik nové strany, zpočátku nejspíše hnutí, prý Romové nechtějí uspěchat. Budou hledat v regionech schopné lidi, kteří by mohli ovlivnit komunální politiku. Servis by jim dělaly dvě tři mobilní stranické skupiny, které by reagovaly na kdekoliv vzniklé mimořádné situace. Hledat budou lidi, kteří mají důvěru, tedy lidi s romskou kulturou a životními zkušenostmi. Působit chtějí na nepřizpůsobivé skupiny Romů, za něž "pykají všichni".

U památníku poblíž místa, kde stál za druhé světové války romský sběrný tábor, si v dnešní státní svátek účastníci připomněli jména Romů, kteří byli v Česku zavražděni od roku 1989 a jejichž smrt měla podle soudů rasový podtext.

Organizátoři svoláním mítinku reagovali na napjatou situaci mezi místními obyvateli a nově přistěhovalými Romy ve městech ve Šluknovském výběžku a také na eskalující se situaci v Bulharsku, kde pokračují protiromské demonstrace. [celá zpráva]

"Vyslali jsme signál do společnosti, kam až by mohla ta vypjatá současná situace zajít. Skončit by to mohlo pracovními tábory. To byl hlavní cíl akce. Vztahy mezi většinou a romskou menšinou jsou na nitce," míní český Rom z Hořic v Podkrkonoší Růžička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám