Hlavní obsah

Držme se tradic a braňme se pokrokářům, vyzval Klaus nad ostatky sv. Václava

• Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Václav Klaus ve svém projevu na středeční Svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi vyzdvihl důležitost národního uvědomění a varoval před rozpadem tradičního hodnotového systému, který ohrožují falešní proroci takzvaného pokroku a modernismu. Zdůraznil rovněž tradiční rodinu, která prý čelí útokům módních postojů, pro něž určité skupiny vyžadují privilegia.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Václav Klaus vystoupil na Národní svatováclavské pouti a bohoslužbě, které se konaly ke svátku sv. Václava ve Staré Boleslavi. Vpravo je lebka světce.

Článek

"Při pohledu kolem sebe vidíme, že „pokrokáři“ všeho druhu vedou soustavný a stále nezakrytější útok na naše tradiční společenské hodnoty a ctnosti," konstatovala hlava státu s tím, že dochází ke stále rychlejšímu rozpadu hodnotového systému, "který ještě donedávna charakterizoval a vlastně i definoval naši civilizaci, náš civilizační okruh, svět, který nazýváme Západem, naši Evropu, ke které patříme a vždy jsme patřili."

Stát jako takový je dle Klause pod stále větším tlakem "nadnárodních uskupení", která pomíjí tradice. Za ideologii dneška pak označil multikulturalismus.

Je třeba riskovat i momentální nepochopení

Prezident zmínil i důležitost tradiční rodiny, která je podle něj střídána "povrchními a formálními pózami". "Je vystavována stále ostřejším útokům módních postojů, které pro vybrané skupiny velmi nevybíravými způsoby vyžadují nejrůznější, v minulosti nikdy neexistující privilegia," konstatoval prezident.

Církev by se podle něj měla jasně vymezovat v debatách o hodnoty, které ohrožují falešní proroci "takzvaného pokroku a modernismu".

"Doba, kterou žijeme, však má tolik nebezpečných rysů, že nechat ve veřejném prostoru dominovat jen oportunistické modernisty se nakonec vymstí všem," konstatoval Klaus, podle něhož je potřeba riskovat i nepochopení a názorové střety.  "Jakkoli se zdá, že v nich má druhá strana momentálně převahu, zejména mediální," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám