Hlavní obsah

Stovka lidí uctila památku strážmistra, kterého zabili Mašíni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 100 lidí se ve středu v Čelákovicích zúčastnilo uctění památky někdejšího příslušníka Sboru národní bezpečnosti (SNB) Jaroslava Honzátka. Ten se v roce 1951 stal obětí odbojové skupiny bratří Mašínů, jejichž boj proti totalitnímu režimu dodnes rozděluje českou veřejnost. Akci zorganizovala KSČM spolu s ideově spřízněným Klubem českého pohraničí.

Foto: Michal Burian, ČTK

Více než stovka lidí uctila v Čelákovicích památku bývalého příslušníka Sboru národní bezpečnosti Jaroslava Honzátka, jehož zabili před 60 lety členové odbojové skupiny bratří Mašínů. Na snímku vpravo jsou poslanci KSČM Marta Semelová a Stanislav Grospič.

Článek

Chloroformem omámeného Honzátka podřízl na stanici SNB Ctirad Mašín, když si skupina chtěla opatřit zbraně. Při středeční akci se k domu, v němž je nyní obchod s elektrospotřebiči, vrátila pamětní deska s textem o "zákeřném Honzátkově zavraždění teroristy".

Foto: Michal Burian, ČTK

U domu je znovu pamětní deska

Nedávno zesnulý Ctirad Mašín a jeho bratr Josef dostali před časem od vlády vojenské vyznamenání Zlatá lípa, což v projevu zkritizoval místopředseda KSČM Stanislav Grospič. Vláda se podle něho neštítí glorifikovat vraždu a vydávat ji za hrdinský čin.

Odpor proti režimu byl legitimní

Premiér Petr Nečas (ODS) zdůvodňoval před několika dny udělení vyznamenání citací ze zákona o protiprávnosti komunistického režimu. [celá zpráva]

Norma říká,že režim byl zločinný a odpor občanů proti němu byl legitimní, spravedlivý, morálně oprávněný a je hodný úcty.

Vedle komunistů dorazil i Huml

Mezi účastníky dnešní piety byli i poslankyně KSČM Marta Semelová a nezařazený poslanec Stanislav Huml. "Glorifikovat a oslavovat trestný čin je velmi nemravné," řekl v projevu.

Foto: Michal Burian, ČTK

Poslanec Stanislav Huml

Členové odbojové skupiny bratrů Mašínů zabili v tehdejším Československu tři lidi. Několik dalších obětí mezi německými policisty si vyžádal v roce 1953 jejich útěk do západního Berlína.

Skupina měla šest členů. Václav Švéda, Zbyněk Janata a Ctibor Novák, který se však jejich dobrodružné cesty osobně nezúčastnil, byli zatčeni a popraveni. Ctiradu Mašínovi, Josefu Mašínovi a loni zesnulému Milanu Paumerovi se podařilo probít. Paumer se po roce 1989 vrátil do vlasti; Mašínové návrat odmítli.

Členy skupiny nevyznamenal prezident Václav Klaus ani jeho předchůdce Václav Havel. Mašínové a Paumer však získali plaketu předsedy vlády od bývalého premiéra Mirka Topolánka (ODS).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám