Hlavní obsah

Lidé si ve Staré Boleslavi připomínají Den české státnosti

Česká republika si ve středu připomíná patrona země - svatého Václava. Hlavní akce se tradičně koná ve Staré Boleslavi, kde byl přemyslovský kníže zavražděn. Svatováclavské pouti, kterou doprovází i bohoslužby, se každoročně účastní několik tisíc lidí včetně ústavních činitelů. Den české státnosti je rovněž státním svátkem.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ostatky sv. Václava

Článek

Stěžejní část duchovního programu, slavnostní poutní mše, začala v 10:00 na Mariánském náměstí. Svatováclavské relikvie, které byly do města přivezeny už v předvečer státního svátku, jsou vystaveny v kryptě baziliky svatého Václava až do 19:00. Bohoslužbu povede pražský arcibiskup Dominik Duka.

Do Staré Boleslavi dorazil i prezident Václav Klaus, jehož účast byla vzhledem ke zdravotní indispozici nejistá. [celá zpráva]

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Václav Klaus se na Svatováclavské pouti zdraví s arcibiskupem Dominikem Dukou

Stará Boleslav je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Tradičně 28. září, u příležitosti svátku svatého Václava, se tam scházející tisíce věřících, návštěvníků i řada významných hostů, aby si společně připomenuli odkaz českého knížete v místě jeho mučednické smrti.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Národní svatováclavské pouť ve Staré Boleslavi

Vedle duchovního programu se lidé mohou těšit na koncerty a tradiční pouťovou zábavu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Přinášení statků sv. Václava

Jednodenní svatováclavská slavnost se odehraje také v Praze na Václavském náměstí, začne ve 14:00 příjezdem svatého Václava s historickým průvodem a doprovodem. Oslavy probíhají i na dalších místech země.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám