Hlavní obsah

TOP 09 se za Kalouska omlouvat nebude, podle Schwarzenberga je to už uzavřené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Expresivní výroky, které v minulých dnech pronesl ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na adresu koaličních partnerů, považuje šéf strany Karel Schwarzenberg za uzavřenou záležitost, k níž není potřeba se dále vyjadřovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Grémium ODS přitom v pondělí vyzvalo TOP 09, aby strana od "neurvalých výroků" distancovala. Kalousek se však již před tím omluvil. [celá zpráva]

"Tím, že se pan Kalousek omluvil, je pro mne věc uzavřena. A tedy nevidím důvodu, proč by se k tomu strana měla vyjadřovat," konstatoval v úterý Schwarzenberg.

Ministr financí označil dvojici europoslanců ODS, kteří jej kritizovali za "bezvýznamné" a "zlobou nadané idioty". O premiérovi a předsedovi občanských demokratů Petru Nečasovi pro změnu prohlásil, že je v čele vlády "jenom z milosti kmotrů" vlastní strany.

Premiér reagoval, že na Kalouskovi patrná stupňující se únava projevující se podrážděností, jistou mírou verbální agresivity a neuváženými výroky. Během úterního zasedání kabinetu záležitost s Kalouskem neřešil. "Teprve dnes přicestoval ze zámoří, zcela zjevně zdevastován pobytem v klimatizovaných prostorech, takže jsme neměli možnost spolu promluvit," odpověděl Nečas na tiskové konferenci na dotaz, zda mu omluva stačí.

Kalouskovu renomé neprospěla ani potyčka, při níž nafackoval mladíkovi, který jej měl vulgárně urážet. [celá zpráva]

Schwarzenberg: Vládu to neohrožuje

Schwarzenberg se zároveň nedomnívá, že by Kalouskovy excesy ohrožovaly spolupráci uvnitř koalice.

"My chceme dokončit reformní zákony. Nic jiného nás nezajímá. Ale nám vadí, když někdo v tom překáží, když najednou navrhuje změny v rozpočtu, které by nás svedly na cestu dolů," dodal Schwarzenberg s poukazem na sporné body, které obě nejsilnější koaliční strany rozdělují.

Mezi ODS a TOP 09 nyní neexistuje shoda například v otázkách zpoplatnění emisních povolenek, rozpočtového určení daní, ekotendru či zdanění stravenek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám