Hlavní obsah

Kalousek: Hluboce se stydím, že jsem europoslancům nadával do idiotů

Novinky, jim
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se v pondělí omluvil za to, že dva europoslance ODS označil za „bezvýznamné idioty“. Podle něj volil zlá slova vlivem mimořádného vypětí. Odmítl však kritiku europoslanců, že nedostává svým povinnostem v Radě ministrů Evropské unie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„V okamžiku mimořádného vypětí jsem na adresu dvou europoslanců použil výrazy, které jsem použít neměl a za jejichž vyřčení se hluboce stydím. Takové výroky skutečně nepatří ani do politiky, ani do slušné společnosti,“ sypal si v tiskové zprávě popel na hlavu správce státní kasy.

„Velmi se proto všem omlouvám, trvám však na tom, že své povinnosti v Radě ministrů Evropské unie plním svědomitě,“ doplnil.

Kalouskovi se nelíbila kritika ze strany Hynka Fajmona a Iva Strejčka (oba ODS), kteří upozornili, že ministr financí nechodí na jednání ministrů financí Rady ministrů EU (Ecofin). Podle Fajmona posílá na významná jednání jako například naposledy ve Vratislavi náměstky, kteří nemohou náležitě hájit usnesení vlády. „Z jedenácti jednání se zúčastnil pěti,“ řekl Fajmon.

„Byl bych docela rád, kdybyste si vytáhla moji účast na zasedáních ministrů financí a vzkázala těm europoslancům, jejich jména si nepamatuji, protože jsou příliš bezvýznamní idioti, že jezdím na všechna důležitá zasedání, pokud náhodou není něco důležitějšího. Europoslanci Strejček a Fajmon jsou opravdu zlobou nadaní idioti, kteří o tom nic nevědí,“ reagoval v Lidových novinách Kalousek.

Únava a podrážděnost

Fajmon nechtěl urážku své osoby ze strany člena vlády komentovat. Strejček uvedl, že zvolený slovník patří do ministrova výrazového portfolia poslední doby a nikterak ho neuráží.

Kalouskova agresivita byla v pondělí také předmětem jednání Výkonné rady, nejvyššího orgánu ODS mezi kongresy. Vzešlo z něj stanovisko vyzývající TOP 09, aby se distancovala od Kalouskových „neurvalých výroků“ na adresu všech členů ODS. Předseda ODS a premiér Petr Nečas k tomu poznamenal, že výroky spíše „vypovídají o panu Kalouskovi a rozpoložení jeho mysli“. Ostatní přenechal na osobním pohovoru.

Nečas už minulý týden vyjádřil obavy o Kalouskovo zdraví, když o něm ministr financí prohlásil, že v čele občanských demokratů zůstává Nečas jen z milosti kmotrů ODS. Podle premiéra je na Kalouskovi patrná stupňující se únava projevující se podrážděností, jistou mírou verbální agresivity a neuváženými výroky.

Ozval se den poté, co Kalousek zfackoval před sídlem Poslanecké sněmovny mladíka, který na něj pokřikoval, že krade a že bude viset. V tomto případě si však ministr stojí za tím, že facky byly jeho pedagogickým vkladem do mladíkovy budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám