Hlavní obsah

Ministerstvo financí povolilo v Brně tři hrací automaty na 500 let, tvrdí starosta

– Brno • Aktualizováno

Tři videoloterijní terminály mohou z hráčů tahat peníze až do roku 2500. Alespoň to tvrdí starosta Brna-střed Libor Šťastka, podle nějž dostaly automaty do daného data povolení ministerstva financí. Poukázal přitom na seznam délek platných povolení pro provoz hracích automatů udělených ministerstvem financí. Ministerstvo se proti informacím starosty ohradilo.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Šťástka tři astronomicky dlouhá povolení označil za úlet v naději, že tak dlouho nebudou herny ani existovat. Ostatní licence uděloval resort většinou na příštích šest až osm let.

Ministerstvo se ale proti informacím Šťástky ohradilo s tím, že videoterminály nedostaly povolení na 500 let, nýbrž na dobu neurčitou. „Jde o první centrální loterijní systém, který byl ministerstvem financí povolen. Celkem se jedná o tři terminály začleněné do centrálního loterijního systému Starport firmy Sazka, a.s,“ sdělil Novinkám mluvčí resortu Zbyněk Lorenčuk.

„Je naprosto nemyslitelné, aby stroj podléhající amortizaci, nejen fyzické, ale i morální, fungoval 500 let. V současné době není žádný z terminálů CLS Starport provozován, Sazka a.s. ukončení jejich provozu v souladu s povolením řádně ohlásila,“ dodal Lorenčuk. Sazka ukončila provoz videoterminálů Starport v polovině června kvůli jejich ztrátovosti.

Herny vytlačily ovoce a zeleninu

Provozování hazardu má upravit novela zákona, kterou v červnu schválili poslanci. Platnost všech povolení by měla norma zkrátit nejdéle na tři roky. Šťástka by takové řešení uvítal. Dodal však, že si jím zatím nikdo nemůže být jistý.

„Patrně nám pomůže až podrobný rozklad novely či výklad z ministerstva financí,“ dodal. Jinak by herny z centra Brna mizely daleko pomaleji. V některých ulicích jsou přitom nejčastějšími provozovnami, v minulých letech odtud vytlačily například prodejce ovoce a zeleniny, textilu a potravin.

Počty povolených videoloterijních terminálů v městské části Brno-střed
Rok, do kterého povolení platíPočet povolených přístrojů
2013438
201464
2017610
2018640
2019565
25003
Zdroj: Libor Šťástka

O hazardu jednalo minulý týden zastupitelstvo Brna-střed. Podle Šťástky přijalo „revoluční usnesení“, že všechny typy hracích automatů budou na celém území městské části zakázány. Zastupitelstvo Brna-střed věc projednalo, protože novela schválená parlamentem podle Šťástky ruší stometrovou hranici pro zákaz provozu podobných zařízení kolem škol, úřadů, kostelů či nemocnic.

Ve skutečnosti se však ministerstvo ani dosud na stometrový okruh příliš neohlíželo. Podle aplikace Mapy hazardu, kterou spustilo brněnské občanské sdružení Brnění, je 78 procent heren v Brně v provozu v místech, kde nemají co dělat. Týká se to 265 z 341 provozoven.

Ministerstvo bude herny v Brně rušit pozvolna

Brnění také ministerské úředníky letos na jaře požádalo o to, aby platnost vydaných povolení s ohledem na stometrový okruh přehodnotili. Žádost o přezkum poslalo prostřednictvím formuláře na ministerstvo 400 lidí.

„Ministerstvo přezkumné řízení nezahájilo, po dotazu na konci srpna odpovědělo, že povolení přezkoumat nelze,“ uvedlo sdružení v zářijové tiskové zprávě. Ministerstvo prý „koná v souladu s platnou legislativou“ a vyřizování podobných dotazů „pouze zatěžuje chod příslušného odboru“.

K povolování hazardu se už dřív vyjádřil i Ústavní soud, naposledy letos v září, když projednával vyhlášku Františkových Lázní. Dal zapravdu obcím v tom, že výherní zařízení všech typů mohou regulovat. Ministerstvo by tak podle soudu mělo vydané licence přehodnotit. V Brně se tak dosud nestalo.

Ministerstvo financí už dřív uvedlo, že herny v Brně nebude rušit automaticky, důvodem je obava z žalob a arbitráží. Zřetel bude prý brát například na to, jak dlouho na místě herna funguje, zda tam kvůli hraní někdo ruší veřejný pořádek, jaká je úroveň herny a jaká byla investice do její stavby i vybavení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám