Hlavní obsah

Pravicový radikál Kopal coby pedagog řediteli učiliště nevadí

Novinky, jas, daz

Učiliště ve středočeských Jiřících, které vzniklo při tamní věznici, se dostalo do širšího povědomí veřejnosti hned z několika důvodů. Škola, která má za cíl napomáhat resocializaci vězňů, zaměstnává na postu zástupce ředitele Jana Kopala, který byl dobře znám svou angažovaností v rámci české ultrapravice. Kopalovy aktivity ale řediteli nevadí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace na podporu Ladislava Bátory. Jan Kopal v červeno modrém pruhovaném tričku.

Článek

Učiliště vede Jan Beer, jenž má sám zkušenost s pobytem za mřížemi. Ve škole, kterou zřídil, chce dát trestancům šanci zapojit se díky nabytému vzdělání po propuštění do běžného života.

Zatímco ministrovi školství Josefu Dobešovi (VV) se Kopalova minulost nezamlouvá, Beer  v ní problém nevidí. [celá zpráva]

Kopal je jedním ze signatářů Iniciativy D.O.S.T., na niž v poslední době padla pozornost kvůli prostořekému úředníkovi ministerstva školství Ladislavu Bátorovi.

Kopalova minulost mi nevadí, tvrdí ředitel

„Vím o ní a nemám s tím problém,“ konstatoval Beer s tím, že Kopal má na starosti výuku v odborných předmětech jako je fyzika, chemie či informační technologie. Vedle něj působí na škole další čtyři pedagogové či mistři odborného výcviku.

„Jméno pana Kopala nemůže poškozovat kvalitu výuky,“ dodal Beer s tím, že Kopal zvažuje podat kvůli některým článkům o jeho osobě žalobu na ochranu osobnosti.

Beer s Kopalem spolupracoval již v minulosti. Kopal v 90. letech krátce vedl někdejší deník Špígl, který patřil společnosti, v jejímž čele stál právě Beer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám