Hlavní obsah

Na Dny NATO dorazilo o víkendu rekordních 225 tisíc lidí

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Další rekordní zápis co do počtu návštěvníků si připsaly letošní Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR V Ostravě, které už po jedenácté, respektive podruhé, hostilo mošnovské Letiště Leoše Janáčka. Za sobotu a neděli navštívilo areál letiště 225 tisíc návštěvníků, což je o 40 tisíc víc než loni.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dny NATO

Článek

Více k návštěvě největší letecko-armádně-bezpečnostní show ve střední Evropě lákala sobota, kdy přišlo 140 tisíc lidí. Tomu odpovídala i situace na silnicích v okolí letiště. Podle Michala Tichého, operátora speciální dopravní linky, kterou jen kvůli Dnům NATO zřídila policie, byla nejhorší mezi 10 a 12 hodinou. „V sobotu byly kolony z obou stran, od Ostravy i Příbora zhruba osm kilometrů. Ve směru od Ostravy stála auta ve Staré Vsi, od Příbora se tvořily kolony už na silnici I/48 několik set metrů před Příborem,“ popsal. V neděli byla situace mnohem klidnější, kolony byly maximálně dvoukilometrové.

V průběhu obou dnů lidé viděli dohromady 15 hodin programu a v nich 246 kusů techniky z toho 90 letadel. Hvězdou letošní akce byla bezpochyby letecká akrobatická skupina Turkish Stars. Malí i velcí návštěvníci ale se zaujetím hleděli například i na ukázku zásahu elitní jednotky německé celní správy (ZUZ), strategický americký bombardér B-52, čtyřmotorové dopravní Herkulesy C-130 nebo izraelské letectvo s bojovými letouny F-15D Baz, které se v Mošnově prezentovalo vůbec poprvé.

Součástí sobotního programu bylo i slavnostní přijetí ČR do systému včasné vzdušné výstrahy AWACS a ocenění českého pilota Otakara Prinkera, který dostal diplom od švédského letectva za dosažení 1000 letových hodin s nadzvukovou stíhačkou gripen.

„Podle ohlasů odborné a laické veřejnosti patří Dny NATO skutečně k tomu nejlepšímu, co se v dané oblasti v Evropě organizuje,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení JAGELLO 2000, které Dny NATO v Ostravě pořádá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám