Hlavní obsah

Ostravské letiště ovládly Dny NATO, dorazilo 140 000 lidí

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Doslova bombastickou návštěvnost měl první den Dnů NATO v Ostravě. Na mošnovské Letiště Leoše Janáčka dorazilo v sobotu podle údajů Policie ČR a organizátorů 140 000 lidí. Davy návštěvníků zhlédly osmihodinový program, v němž měli místo dynamické i statické ukázky letectva, armády i ostatních branně-bezpečnostních složek.

Článek

Že letošní ročník bude mít opět velmi vysokou návštěvnost, ukazovaly už davy lidí, kteří do areálu letiště mířily od ranních hodin na kole, v autech, autobusy i pěšky. Nejhorší situace na silnicích v okolí Mošnova panovala mezi 10. a 12. hodinou, kdy se ze všech směrů tvořily několikakilometrové kolony a kdy dopravu od Ostravy i Příbora řídily desítky policistů.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dny NATO

Odpoledne už byla situace výrazně lepší. „Lidé odjíždějí průběžně už od 12 hodin, takže situace je klidná, kolony se nikde v tuto chvíli netvoří,“ řekl dispečer speciální policejní telefonní linky krátce po 16. hodině. Dodal, že policisté ani organizátoři už v sobotu kalamitu v dopravě nepředpokládají.

Ve vzduchu i na zemi

V sobotu mohli návštěvníci letiště vidět 246 kusů techniky, z toho zhruba 90 letadel. V obležení byl nejen legendární bombardér B-52 či čtyřmotorové dopravní Herkulesy C-130, ale také různé druhy stíhacích letounů.

Potlesk pod širým nebem si vysloužila zejména akrobatická letecká skupina Turkish Stars, diváci byli mimo jiné nadmíru spokojeni i s ukázkou zásahu v podání elitní jednotky německé celní správy (ZUZ). Ocenění se ale dostalo všem ukázkám.

Jedenáctý ročník Dnů NATO v Ostravě a 2. ročník Dnů Vzdušných sil Armády ČR pokračuje také zítra, v neděli 25. září. Začátek programu je opět v 9 hodin.

Letos rekordní účast

Letošní ročník největší letecko-armádně-bezpečnostní akce ve střední Evropě hlásí rekordní účast 17 států, poprvé se na něm představují zástupci Švédska, Norska a Turecka.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dny NATO

Mezi největší lákadla Dnů NATO patří letecké akrobatické skupiny Turkish Stars a Baltic Bees, Boeing 707 a švédský Saab 340, které patří mezi letouny včasné vzdušné výstrahy – AWACS, těžký americký strategický bombardér B-52 nebo elitní zásahová jednotka německé celní správy (ZUZ). Ta se na veřejnosti představuje teprve podruhé, a poprvé mimo Německo.

K vidění je také těžká vojenská, policejní i záchranářská technika, ukázky výcviku speciálních jednotek, prezentace výzbroje, výstroje a vybavení vojáků, hasičů, policistů, celníků, vězeňské služby, městské policie a dalších elitních útvarů.

Od zácpy mají pomoci značky i policisté

Parkoviště pro návštěvníky jsou otevřena už od 7 hodin. A právě na motoristy apelují nejen pořadatelé ale i policisté. Dny NATO totiž každoročně doslova ucpou veškeré silnice v širokém okolí mošnovského letiště. Zlepšit dopravní situaci má pomoci 115 přechodných dopravních značek, které organizátoři ze sdružení Jagello 2000 podél cest na Novojičínsku rozmístili.

Na pořádek nejen v dopravě pak dohlíží 150 policistů a 35 ostravských městských strážníků. „V dopravě jsou hlídky nasazeny do všech nejrizikovějších míst,“ ujistil krajský policejní ředitel Tomáš Tuhý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám