Hlavní obsah

Kajínek píše Pospíšilovi: Útěk jsem nechystal, vymyslel si to spoluvězeň

Právo, Radim Vaculík

Na doživotí odsouzený Jiří Kajínek (50) napsal tento týden dopis ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS), v němž popřel tvrzení resortu justice, že plánoval útěk z věznice v Karviné, a vše označil za výmysl svého spoluvězně.

Článek

Ministerstvo spravedlnosti si ale ústy svého náměstka Daniela Voláka stojí i přes Kajínkova nynější tvrzení za tím, že mělo od jedné z bezpečnostních složek relevantní informaci o chystaném útěku nejznámějšího českého vězně.

Právě kvůli údajné Kajínkově snaze opět uprchnout jej letos na konci července převezla vězeňská služba z Karviné na Mírov. Přitom ze současného působiště se už Kajínkovi jednou podařilo i přes přísná bezpečnostní opatření utéct. Stalo se tak v říjnu 2000 a policie jej pak chytila až o dva měsíce později v jednom bytě v Praze. Tato slavná epizoda se pak stala námětem pro film o muži odsouzeném na doživotí za dvě vraždy a pokus o další.

V nynějším textu, který má Právo k dispozici, Kajínek uvedl, že si informace o jeho chystaném útěku vymyslel rovněž na doživotí odsouzený vězeň Stanislav Lacko (54).

Tento muž romské národnosti, který dostal nejpřísnější možný trest v roce 2000 za surovou vraždu sedmdesátileté ženy, seděl s Kajínkem právě v Karviné.

Práskač chce prý lepší vězení

Důvodem jeho udání prý byla závist a Lackova snaha o přemístění do mírnějšího typu věznice s ostrahou v blízkosti jeho rodiny. Do vzdálené Karviné jej totiž údajně nikdo nejezdil na rozdíl od Kajínka navštěvovat a příbuzní s ním prý nechtěli mít nic společného.

„Mohu vás ubezpečit, pane ministře, že jsem žádný útěk nechystal a ani nechystám! Snažím se využít všech legálních variant, které připadají v úvahu, abych mohl z vězení legálně odejít. Jedenáctý rok ve vězení dodržuji řády a zákony. … Závistivý Lacko si vymyslí informaci o útěku a vězeňská služba i ministerstvo spravedlnosti udělají přesně to, co Lacko chce: stanou se nástrojem jeho ubohosti,“ napsal Kajínek v dopise Pospíšilovi.

V textu také poznamenal, že se stejná situace může zopakovat i teď na Mírově či když znovu někdo nahlásí jeho údajné plány na útěk a pak Kajínka přesunou zase jinam.

Závidí mu zájem lidí

„Ve všech věznicích mi někteří vězni závidí, že mám pravidelné návštěvy, že mi píše více lidí, kteří mne podporují, že si mohu každý den nakoupit v kantýně, že jsem známější než oni. O většinu vězňů se nikdo nezajímá a oni to těžce nesou, protože jsou přece středobodem vesmíru. Jedním z takových je i Stanislav Lacko. Lhář,“ vysvětluje v dopise Kajínek jeden z důvodů domnělého udání.

Lacka označuje za člověka, který se cítí na pokraji zájmu, ublížený a prý si stále vymýšlí.

„Cokoli potřeboval vysvětlit, s čímkoli poradit, vždy chodil za mnou. Noviny a časopisy jsem mu dal a on je následně prodával. Přesto mě za zády pomlouval a jeho závist ho užírala. Mnohokrát mi jiní vězni říkali, ať si dám na Lacka pozor, že vykládá, že nahlásí, že chci utéct, a znepříjemní mi vězení,“ uvedl Kajínek.

Lacko se podle něj dlouhodobě neúspěšně snaží dostat z nejpřísnějšího režimu určeného doživotně odsouzeným vězňům do mírnějšího nápravného ústavu s ostrahou.

„Na vycházce v Karviné jsme si dělali legraci, že mu nezbude nic jiného než nahlásit, že chci utéct, a za odměnu ho soud do ostrahy přeřadí,“ podotkl Kajínek. A Lacko skutečně opět ke konci roku bude moci požádat soud o přeřazení do mírnějšího vězení.

Ministerstvo: Informace přišla odjinud

Náměstek Volák však včera odmítl, že by právě Lacko měl být oním zdrojem, kvůli kterému přistoupili v rámci preventivního opatření k eskortě Kajínka z Karviné do Mírova.

„S dopisem (Kajínka) jsem se seznámil a mohu konstatovat, že i přesto, co v něm odsouzený píše, konstatuji, že jsme od jednoho bezpečnostního sboru obdrželi relevantní operativní informaci o chystaném útěku. Zároveň mohu rozhodně vyvrátit, že by pro nás byl pan Lacko zdrojem hodnověrných informací, od kterého bychom je čerpali,“ řekl Právu Volák.

Reklama

Související články

Soud definitivně zamítl obnovu Kajínkova procesu

Nejznámější český vězeň Jiří Kajínek (50) se změny svého rozsudku nedočká. Pražský vrchní soud totiž podle zjištění Práva v červenci definitivně zamítl jeho už...

Výběr článků

Načítám