Hlavní obsah

Klaus ke Kalouskovi: Fackovat není správné, i když si to mnozí zaslouží

Novinky, Miroslav Benč (New York)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český prezident Václav Klaus, který je na návštěvě USA, v pátek v New Yorku komentoval incident ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), jenž ve středu zfackoval zhruba dvacetiletého mladíka za údajné urážky. Podle Klause fackování není správné, prestože by si mnozí lidé políček zasloužili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus vítá na Hradě ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Článek

"Fackování se mi nezdá správné. Na druhé straně mám skoro pocit, že jsem udělal chybu, že jsem ve své politické kariéře někomu facku nedal, myslím, že by si to mnozí zasloužili," řekl Klaus. Kalousek ve středu zfackoval asi dvacetiletého mladíka, jenž na něho prý pokřikoval, že je zloděj a bude viset.

Napětí, které nyní panuje mezi Kalouskem a premiérem Petrem Nečasem (ODS), prezident označil za jistou slovní přestřelku. "Ty vztahy začínaly být nervóznější a nervóznější už delší dobu. Já myslím, že poslední výrok ze strany ministra financí vyvolal zesílený výrok ministerského předsedy. Já bych je moc oba poprosil, aby si spolu uměli sednout a tu situaci si vyřešit mezi sebou a nepřekonávat se v tom, kdo řekne ostřejší výrok do sdělovacích prostředků. Tudy cesta určitě nevede," míní Klaus.

Kalousek v pátek v Lidových novinách prohlásil, že Nečas je „premiérem jenom z milosti kmotrů z ODS“ a že odvolání šéfa ČEZ Martina Romana bylo mediálně vylepšené tak, aby Nečasovo okolí mohlo „přifouknout premiérovi muskulaturu, kterou nemá“. Nečas na to reagoval výrokem, že se na Kalouskovi projevuje únava, o čemž svědčí rostoucí míra jeho verbální agresivity. "Osobně mám o psychický a zdravotní stav ministra financí velkou starost a trochu se o něho bojím," prohlásil Nečas.

Schwarzenberg:  Facka člověku neškodí

„Když vás někdo uráží, tak já jsem naprosto oprávněn mu dát facku. Doufám, že to bude mít žádaný pedagogický efekt. Pod jistou úrovní se sluší pořádná facka. Já, když jsem byl drzej, tak jsem taky dostal od otce facku. To člověku neškodí. Já vás mohu upozornit, že v České republice padá za den mnoho facek,“ komentoval záležitost ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Na otázku, zda vidí na ministrovi Kalouskovi nějaké změny jako premiér Nečas, odpověděl: „Ne, opravdu ne. On je bohudíky svůj, alespoň máme ve vládě jednu osobu, která je výrazná. On měl jisté potíže v poslední době, ale nebyl jediný, kdo měl potíže v zažívacím traktu, to byla nějaká infekce.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám