Hlavní obsah

Američané učí v Boleticích Čechy bombardovat

Právo, Oldřich Danda

Už několik dní se nad střelnicí vojenského újezdu Boletice prohánějí bojové vrtulníky a bitevníky L-159 a ostřelují vyřazené transportéry raketami a kanóny. Hlavní roli cvičení ale nehrají piloti a palubní střelci, ale nenápadní vojáci dole na zemi.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Letecký návodčí často rozhoduje o životu a smrti.

Článek

Jde o české, americké či belgické letecké návodčí, kteří zde trénují navádění bomb a raket přesně na cíl a které do Boletic přijeli vycvičit američtí specialisté.

Funkci leteckého návodčího znají armády už od druhé světové války, ale jejich význam se zvýšil hlavně v Afghánistánu, kde se naučili leteckou podporu používat hlavně konvoje a patroly napadané povstalci.

„Pokud se patrola dostane do situace, kdy se nedokáže odpoutat svou silou, tak si zavolá o pomoc ze vzduchu,“ řekl Právu nadporučík a návodčí T. Z. Na misi v Afghánistánu byl už dvakrát, ale ostrý shoz bomb, ke kterému se dává povel „zteč povolena“, ještě nezažil.

Chce zůstat v anonymitě, aby neohrozil sebe či rodinu, protože návodčí stejně jako pyrotechnici jsou nejčastějším cílem tálibánců.

„Pokud odstřelovači hledají cíl, tak si vyberou velitele nebo návodčího,“ uvedl Martin Kříž, český zástupce na základně NATO v německém Ramsteinu.

Netrefit vlastní

Navádět letouny či vrtulníky na nepřítele někdy v husté zástavbě či nepřehledném terénu není nic jednoduchého. „Základní pravidlo je neohrozit vlastní vojáky. Nevadí, když nezasáhnete nepřítele, ale když trefíte do vlastních, je to velký průšvih,“ uvedl Ondřej Rejman, zástupce velitele čáslavské základny, odkud startují L-159.

Díky letecké podpoře se nejedna patrola v Afghánistánu dostala z bezvýchodné situace. „Je to nejlepší způsob, jak do určitého místa dostat velké množství munice,“ dodal Kříž.

Proto se NATO rozhodlo zdvojnásobit počty návodčích. Nyní má 400 takto vycvičených vojáků, z toho je dvacítka Čechů. Podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka se bude počet do boje nasaditelných českých návodčích zvyšovat.

„Zájem mezi vojáky je, i když jsou v první linii. A nejenže musí vše řešit v angličtině, ale také mají velkou odpovědnost,“ řekl Právu. Výcvik trvá okolo dvou let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám