Hlavní obsah

Korupce soudců je podle ministerstva skryta v osobních vztazích

Právo, Josef Koukal

Osobní a rodinné vazby, schůzky s advokáty v restauracích nebo v soukromí, často jen lehce nestandardní kroky vysledovatelné ze soudních spisů. Hmatatelné důkazy o korupci soudců, o níž se zmiňuje výroční zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS), se hledají těžko a málokdy jsou průkazné, shodují se zasvěcení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle informací Práva neveřejná část zprávy tajné služby pojednávající o manipulaci s insolvenčními řízeními míří svými poznatky směrem k některým severočeským soudcům.

„Já jim říkám bratrstvo kočičí pracky,“ nešetří kritikou na adresu Krajského soudu v Ústí nad Labem severočeský soudce, který si nepřál zveřejnit své jméno. „Poté, co odešel pan Berka (soudce Jiří Berka odsouzený za machinace s konkursními řízeními, pozn. red.), se na principu, který fungoval za něho, nic nezměnilo. Spíš se naopak poučili, jak to dělat lépe,“ podotkl soudce.

Manipulace v insolvenčních kauzách jsou jedním z hlavních problémů, na které zpráva BIS v souvislosti s českým soudnictvím upozorňuje. Když má ale dojít na konkrétní důkazy, zůstává zase jen u náznaků.

Desítky insolvenčních kauz například svěřil předseda ústeckého krajského soudu Milan Kohoutek insolvenčnímu správci Narcisi Tomáškovi, v jehož advokátní kanceláři brigádničil jeho syn.

„V době studií na právnické fakultě byl krátkou dobu na brigádě v jeho kanceláři. Koncipienta ale dělal u jiného advokáta, kde je dnes společníkem firmy,“ vysvětluje klidně předseda Kohoutek s tím, že Tomášek dostal z Ústí přiděleno 63 insolvenčních správ.

Insolvenční správce vybírá ze zákona předseda soudu, v Ústí však byla pravomoc rozšířena také na dvě místopředsedkyně Hanu Burešovou a Ivetu Hendrychovou, přestože manžel druhé jmenované je v regionu vlivným advokátem a může zastupovat i účastníky zde souzených kauz.

Kohoutek to vysvětluje tím, že kvůli stokilometrové vzdálenosti mezi pobočkami soudu v Ústí a Liberci pověřil agendou místopředsedkyni Burešovou a jeho statutární zástupkyně Hendrychová distribuuje insolvenční kauzy pouze po dobu Kohoutkovy delší nepřítomnosti.

Nevíme, kdo s kým chodí do hospody

„Pokud jde o propojení v úpadkovém právu tam na severu, my ze spisu nezjistíme nic. Tyto vztahy spisem neprocházejí. Účastníci o nich ale vědí,“ sdělil Právu pod podmínkou anonymity pracovník ministerstva spravedlnosti obeznámený s výsledky ministerských kontrol na krajských soudech. „Jestli insolvenční správce chodí se soudcem do hospody, to se ve spise samozřejmě nedočtete,“ podotkl zdroj.

„Nepotvrdím ani nevyvrátím žádná jména. Nemohu vám potvrdit ani regiony,“ trvá na dosavadní mlčenlivosti náměstek ministra spravedlnosti Filip Melzer. „Na některých soudech problémy jsou, ale to ještě neznamená, že máme v rukách důkazy,“ řekl náměstek. Připustil však, že některé informace z neveřejné části BIS se týkají konkrétních osob nebo konkrétních úseků soudů.

Ministr Jiří Pospíšil (ODS) již dříve oznámil, že získané informace povedou nejspíš k podání několika kárných žalob. „Bude to v jednotkách, to znamená do deseti,“ opakuje i nyní Melzer.

Podle zdrojů Práva z ministerstva žádné bližší informace nezazní, dokud kárné návrhy skutečně nepadnou. „Bylo by to netaktické. Něco v rukách už skutečně máme a budeme se snažit toho získat co nejvíc,“ podotkl pracovník úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám