Hlavní obsah

Hejtman Palas se znelíbil vedení ČSSD, nechce ho do krajských voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Čelní představitelé ČSSD vyzvali hejtmana Moravskoslezského kraje Jiřího Palase (ČSSD), aby už v příštích krajských volbách za stranu nekandidoval. Vytýkají mu hlavně to, že v přímém rozporu s programem ČSSD pronajal nemocnici v Novém Jičíně soukromému řetězci Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka. Palas kritiku odmítá a České televizi řekl, že je připraven svůj post obhájit.

Článek

"Je to skutečně v rozporu s programem sociální demokracie. Kdo v zásadních věcech nedodržuje program a nedodržuje sliby voličům, tak ten by neměl být pak už v příštích volbách na nejvyšších místech kandidátek," řekl stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath.

"Asi by bylo vhodné, aby Jaroslav Palas svůj post už neobhajoval," řekl místopředseda ČSSD Jiří Diensbier (ČSSD).

I předseda ČSSD Bohuslav Sobotka by byl rád, kdyby Palas znovu nekandidoval, oficiálně proto, že by neměl současně dělat hejtmana a senátora. "Není šťastná příliš dlouhá kumulace funkcí, například hejtmana a senátora. Čili i tohle bude muset hejtman Palas do budoucna zvážit," řekl televizi Sobotka.

Palase zkritizoval i bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek. "Tehdy jsme slibovali něco jiného, než provádí paní Palas. Určitě jsme neslibovali, že budeme pronajímat nemocnice panu Chrenkovi," řekl Paroubek.

Palas kritiku odmítá

Palas kritiku spolustraníků odmítá a zatím má podporu moravskoslezské ČSSD. Tvrdí, že pronájem novojičínské nemocnice byl nutný pro její záchranu a svůj post hejtmana chce příští rok obhájit. "Budu kandidovat, pokud si sociální demokracie nenajde lepšího kandidáta," řekl Palas.

Pronájmem krajské nemocnice v Novém Jičíně se bude zabývat i nejužší vedení ČSSD. Sobotka slibuje, že žádný sociálnědemokratický hejtman už žádnou nemocnici nepronajme. "Já doufám, že v žádném dalším kraji už žádné takové jednání, které je v rozporu s programem sociální demokracie, nenastane," dodal Sobotka.

ČSSD před krajskými volbami slibovala i to, že bude v krajských nemocnicích proplácet poplatky pacientům. Kromě středočeského už ale žádný kraj poplatky neproplácí.

O pronájmu nemocnice rozhodl Moravskoslezský kraj ve středu. Agel ji získá na 20 let od ledna 2012. Představitelé kraje ujišťují, že rozsah lékařské péče, kterou nemocnice poskytuje, se nezmění. Zařízení má nyní zhruba 270 miliónů korun závazků po lhůtě splatnosti. Agel závazky nemocnice převezme a za pronájem zaplatí ročně kraji bez DPH přibližně 25 miliónů korun. Kromě toho za 200 až 220 miliónů korun zrekonstruuje operační sály včetně jednotek intenzivní péče a ARO.

Reklama

Výběr článků

Načítám