Hlavní obsah

Řápková a Čunek radí Varnsdorfu nulovou toleranci a tlak na vládu

Právo, Aleš Pelikán
Varnsdorf

Velká nespokojenost varnsdorfských obyvatel se projevila i na čtvrtečním zasedání městského zastupitelstva. Zazněly nadávky, pískot i časté požadavky na odstoupení vedení města, lidem vadí, že za nimi prý vedení radnice nestojí. Zastupitelům přijeli také radit s řešením současné situace senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL), poslankyně Ivana Řápková (ODS) a poslanec David Kádner (VV).

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) a poslankyně Ivana Řápková (ODS) na jednání varnsdorfského zastupitelstva

Článek

Na zasedání zastupitelů se přišlo podívat více než sto lidí, běžně jich chodí podle místních pět až deset. Mnoho přítomných chtělo odstoupení starosty Martina Louky (HNHRM) a místostarostů. Lidé volali po větším zabezpečení pořádku. „Občané jsou unaveni věčnými sliby města,“ řekl za bouřlivého potlesku zástupce nespokojených Pavel Vaňáč.

Senátor Čunek ale vedení města hájil, podle něj nemůže krom Prahy podobnou situaci vyřešit žádné město. Vysvětlil situaci ve Vsetíně, kde bylo po jeho nástupu do funkce starosty největším problémem soužití s nepřizpůsobivými romskými občany.

„Vystěhováním nepřizpůsobivých ze zničeného domu mimo město neuvěřitelně rychle vyprchalo napětí mezi starousedlíky,“ uvedl Čunek. Zastupitelům poradil, aby se s nespokojenými obyvateli spojili a postavili se do jejich čela a společně tlačili na stát. „Stát by se měl postarat, aby tam, kde svou nečinností problémy způsobil, je také napravil. Bude to dlouhodobě stát miliardy a musí je dát vláda,“ dodal Čunek.

Ivana Řápková doporučila varnsdorfským, aby se nespoléhali na spolupráci s agenturou pro sociální začleňování, která v oblasti pracuje dva roky a žádné výsledky to prý nepřineslo. Stejně ji kritizoval i Čunek. „Pokud je třeba chránit řádné občany, je nutné vyhlásit nulovou toleranci, nevymožení si pokuty vede k narůstání další a další drobné kriminality," uvedla Řápková. Ta jako bývalá primátorka Chomutova zavedla kvůli neúměrným dluhům exekuce majetku lidí, kteří městu neplatili. V roce 2009 exekutor najatý městem zabavoval dlužníkům i část sociálních dávek přímo při jejich vyplácení, podle soudu nezákonně.

Starosta Louka na úvod jednání občanům představil další plány, které chce město realizovat. Mimo jiné posílit kamerový systém, otevřít novou služebnu městské policie, uvažuje se o vystěhování nepřizpůsobivých do bytů za město. „Bude to pro ty, kteří nechtějí akceptovat běžný slušný sousedský život. Zatím je to jen návrh, myslím si, že by situaci ve městě pomohl,“ řekl Louka.

Reklama

Související články

Nečas i Drábek přijeli na Šluknovsko

S napjatou situací na Šluknovsku se v pondělí na místě seznamuje premiér Petr Nečas (ODS). Při návštěvě, po níž dlouho volali místní starostové i občané, jej...

Výběr článků

Načítám