Hlavní obsah

Kritizovaný bezpečnostní systém v metru se odkládá

– Praha

Pražský dopravní podnik (DPP)se rozhodl odložit plánované zavedení bezpečnostního systému v metru. K realizaci zakázky by mohlo dojít v roce 2012. Ve čtvrtek to řekl šéf dozorčí rady DPP Miloslav Ludvík (ČSSD). Podnik počítal, že letos by mohla být ze čtyřmiliardové zakázky realizována první etapa za miliardu korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Dopravní podnik hlavního města Prahy loni podepsal smlouvu s dodavatelem systému, kterým je konsorcium firem Saab a AŽD. Každá ze tří tras pražského metra má svůj vlastní bezpečnostní systém, tento projekt by měl všechny systémy sjednotit a provázat.

Podle dřívějších informací by měl projekt rovněž zvýšit ochranu cestujících nejen v případě teroristických útoků i ochranu majetku lidí a dopravního podniku. Projekt je rozdělen do tří etap, trvat by měl asi čtyři roky. Podnik zatím udělal nultou etapu za desítky miliónů korun.

Podle předchozího vyjádření šéfa Saab Czech by systém mohl umět i rozpoznat obličeje cestujících a monitorovat jejich pohyb. Před tím varoval Úřad pro ochranu osobních údajů. [celá zpráva]

Málo peněz na investice

Dozorčí rada také ve čtvrtek schválila investiční plán DPP na letošní rok. Podle Ludvíka dosahují letošní potřeby podniku 12 miliard korun, DPP má k dispozici ale jen polovinu.

Podle ředitele Martina Dvořáka chybí peníze na nové tramvaje, autobusy a modernizované vozy metra. Podle Ludvíka není možné kvůli nedostatku peněz zatím uvažovat ani o zavedení turniketů v metru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám