Hlavní obsah

K efektivnímu boji jsou třeba zbraně a peníze, ospravedlňoval Nečas Mašíny

Právo, ada, nig

K efektivnímu boji potřebujete zbraně a peníze, to je prostě realita. A obstarání zbraní na policejní stanici je logický krok. Těmito slovy ve čtvrtek ve Sněmovně hájil premiér Petr Nečas činy bratří Mašínů. Nečas tím narážel na případ ze září 1951, kdy skupina bratří Mašínů omámila, svázala a poté podřezala strážmistra Jaroslava Honzátka a následně z policejní stanice odcizila větší množství zbraní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas ve Sněmovně

Článek

Premiér reagoval na ústní interpelaci komunistického poslance Stanislava Grospiče, který se zajímal o to, na základě čeho vláda rozhodla o udělení vyznamenání Zlaté lípy zesnulému Ctiradu Mašínovi. Podle Grospiče má být vyznamenání udělováno za mimořádný přínos pro rozvoj obrany a bezpečnosti České republiky.

Nečas to ale vidí jinak. Ze zákona o protiprávnosti komunistického režimu ocitoval ustanovení, podle kterého byl režim založený na komunistické ideologii zločinný, nelegitimní a zavrženíhodný. Odboj proti němu proto byl legitimní, morálně oprávněný a hodný úcty.

Nečas: Nebýt února 1948, žádný odboj by nebyl

„Kdyby v únoru 1948 nedošlo ke komunistickému puči, bratři Mašínové by žádnou odbojovou činnost neprováděli a jejich osud by se odvíjel zcela jinak,“ pravil Nečas. Podle něj přistoupili ke své činnosti až v září 1951, tedy v době, kdy komunisté měli ruce potřísněné krví stovek nevinných lidí, mj. i blízkých přátel rodiny Mašínů.

„Skupina neutíkala, aby za hranicemi našla bezpečný a bezstarostný život, ale aby dobrovolně vstoupili do americké armády a mohli zotročenou zemi osvobodit,“ postavil se na stranu odbojové skupiny premiér. Připomněl, že bratři Mašínové byli v roce 1946 vyznamenání prezidentem Benešem za odbojovou činnost za okupace, přičemž se po vzoru svého otce chtěli stát vojáky z povolání. „Pokud by v Československu panovaly normální poměry, bezpochyby by se jimi stali,“ řekl Nečas.

Reklama

Související články

Zemřel Ctirad Mašín

Ve vojenské nemocnici v Clevelandu ve Spojených státech zemřel ve věku 81 let Ctirad Mašín, který spolu s bratrem Josefem vedl v 50. letech minulého století...

Výběr článků

Načítám