Hlavní obsah

Nejsem sovětský prokurátor, hájil Nečas při interpelacích Kalouska

Novinky, jas

Incident, při němž ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uštědřil mladíkovi, který na něj při odchodu ze Sněmovny vulgárně pokřikoval, několik facek, se dostal i na pořad čtvrtečních interpelací na premiéra Petra Nečase (ODS). Nečas chce s Kalouskem věc probrat, odmítá však moralizující výzvy opozice k ministrovu odvolání bez prošetření celé záležitosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr nečas při čtvrtečním jednání Sněmovny

Článek

Poslanec ČSSD Ladislav Šincl se premiéra dotazoval, zda nehodlá i z ministrova incidentu vyvodit personální odpovědnost.

Poslanec tvrdil, že politici musí být proti podobným atakům obrněni a dodal, že "razovití" lidé v některých regionech, jako je Moravskoslezský kraj, by mohli ministrovi sdělit daleko ostřejší názory.

"Zajímalo by mne, zda-li je také zfackuje?" dotázal se poslanec s odkazem na možnou návštěvu Kalouska v regionu. "Ať to k nám přijde zkusit, myslím, že to pro něj nemůže dopadnout dobře," konstatoval poslanec.

Jako za stalinských procesů, podivil se Nečas

Premiér kritiku odmítl a dodal, že po Kalouskově návratu ze zahraničí s ním celou záležitost probere, do té doby však odmítá jakákoliv prohlášení. "Bez toho abyste vy, ale ani já, neměli přesné informace, co se stalo, a jak se to stalo, tak pronášet silácká stanoviska nebo moralistní tvrzení, podle mého názoru není na místě," konstatoval premiér.

Na slova poslance, že celá věc je jasná, neboť Kalousek se k incidentu přiznal a není proto potřeba nic prošetřovat, uvedl, že takovouto tezi odmítá. Vzpomněl přitom sovětského generálního prokurátora Andreje Vyšinského, "který s tímto právním přístupem přistupoval k politickým procesům".

"Ano, přiznání stačí, není potřeba nic dokazovat," uzavřel ironicky premiér, jehož slova vyvolala v opozičních lavicích nevoli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám