Hlavní obsah

Obecní byt nadělila komise ostravskému místostarostovi mimo pořadí

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Bytová komise nejlidnatějšího ostravského obvodu Ostrava-Jih doporučila radním, aby ve čtvrtek přiklepli obecní dvoupokojový byt svému místostarostovi a zároveň ostravskému zastupiteli Radimu Laukovi (ČSSD). A to přesto, že v součtu bodů, který zohledňuje všechna kritéria, se umístil mezi 18 žadateli s 27 body až na 4. místě. Přitom podle tabulky, kterou má Právo k dispozici, získala nejvíce bodů, 50, žadatelka, která na obecní byt čeká již 10 let.

Článek

O byt velký zhruba 52 metrů čtverečních si totiž místostarosta požádal teprve letos na rozdíl od zájemců, kteří čekají již deset či šest let. Ani ve výběrovém řízení nevložil do obálky nabídku na výši smluvního nájemného, která by byla mezi žadateli tou nejvyšší.

Navíc byt se nachází v domě na ulici Jiskřiček v Ostravě-Zábřehu poblíž Bělského lesa, který se bude privatizovat. Odprodej domu vlastníkům, kteří založili bytové družstvo, odsouhlasili totiž radní letos 25. srpna. Místostarostovi Laukovi, který má navíc na radnici v Ostravě-Jihu bytový resort na starosti, však bytová komise přiklepla byt až 7. září.

„Dlouho jsem uvažoval nad tím, jestli o obecní byt požádat, ale nakonec jsem usoudil, že v tom není žádný problém. Každý občan České republiky má právo zažádat si o obecní byt, pokud splňuje všechna daná kritéria a ta já pro přidělení obecního bytu v Ostravě-Jihu splňuji. V současnosti žiju ve společné domácnosti s rodiči v Ostravě-Výškovicích,“ vysvětloval Právu téměř třicetiletý místostarosta s tím, že do rozhodování a záležitostí bytové komise se vůbec nepletl a rozhodnutí tudíž bylo pouze na nich.

„Nemyslím si, že by šlo o střet zájmů, když se bude na radě hlasovat o přidělení bytu mně, tak se hlasování zdržím. Co se týká chystané privatizace bytu, tak tyto informace měli všichni k dispozici, zápisy z rady jsou totiž veřejné,“ upozornil.

Studentka nabídla údajně nereálnou cenu

Také starosta Ostravy-Jihu Karel Sibinský (ČSSD) říká, že požádat o obecní byt má právo každý občan, tedy i veřejný činitel. „Na druhou stranu musí vždy uvážit, co může následovat. Něco jiného by bylo, kdyby si požádal před třemi či dvěma roky. Mně samotnému je to proti srsti, ale nikdo mu to zakázat nemůže, to by zavánělo diskriminací. Mám informace, že podal druhou nejlepší nabídku a komise rozhodla, jak rozhodla. Je mnoho kritérií. Nicméně si s ním ještě o této záležitosti před hlasováním rady zítra promluvím,“ sdělil ve středu starosta.

Předsedkyně bytové komise Helena Frgálová potvrdila, že místostarosta vložil do obálky druhou nejvyšší nabídku. „Nabídl 116 korun za metr čtvereční, kdežto studentka vysoké školy navrhla platit 120 korun za metr čtvereční. To nám připadalo nereálné, navíc máme se studenty špatné zkušenosti. Dostanou byt, za nějakou dobu přestanou platit nájem a hned se stěhují pryč,“ vysvětlovala Frgálová. Dodala, že získání nejvyššího počtu bodů není zásadním kritériem pro přiklepnutí bytu. „Tím nejzásadnějším je pro nás nabídka výše sazby smluvního nájemného, které žadatel navrhne. Paní, která čeká deset let, sice získala padesát bodů, avšak nabídla jen 100 korun za metr čtvereční. A peníze z nájemného jsou pro obec důležité. Bytová komise je ale jen poradní orgán, poslední slovo budou mít ve čtvrtek radní,“ zkonstatovala předsedkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám