Hlavní obsah

Fackující Kalousek mnoho pochopení mezi kolegy politiky nenašel

Právo, ada,nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politici oslovení Právem většinou neměli příliš pochopení pro způsob, jaký zvolil ministr financí Miroslav Kalousek vůči mladíkovi, který ho ve středu na ulici verbálně napadl. Zakladatel TOP 09 hulváta namístě zfackoval. Incident šetří i policie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík tvrdí, že sám nepreferuje tento způsob řešení problémů. „I když u nás na Slovácku je to bráno jako velmi rychlý a efektivní prostředek, pokud to někdo fakt přežene,“ řekl Právu v nadsázce. Vážně pak dodal, že ale není schopen incident posoudit, protože u toho nebyl.

Podle soudce Okresního soudu v Teplicích Miroslava Čapka by se dalo Kalouskovo chování posuzovat jako trestný čin výtržnictví, kde platí sazba do dvou let odnětí svobody. Čapek tvrdí, že pokud k incidentu došlo na veřejném místě, kde bylo jistě několik svědků, soud by měl případně posuzovat otázku společenské škodlivosti.

Soudce poznamenal, že u veřejně činných osob se razí trend, podle kterého by verbální útoky na ně neměly být posuzovány jako trestné. Tito lidé by prý měli unést větší míru kritiky.

V případě středečního incidentu tak měl Kalousek slovní útoky na svou osobu ignorovat, anebo podat trestní oznámení. V blízkosti Sněmovny podle Čapka určitě není nouze o policisty, kteří mohli mladíka vyzvat k prokázání totožnosti.

Věc šetří i policie

„Oznámení o incidentu jsme žádné neobdrželi, a to ani z jedné strany. Případem se zabýváme ze zákona poté, co jsme se o něm dozvěděli z médií,“ sdělila Právu mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Podle místopředsedkyně Sněmovny a VV Kateřiny Klasnové politik mající sebevědomí a eleganci by nikdy tak nereagoval ani na sebesprostší výpady. „Ta reakce fyzického násilí je neadekvátní. Vysoký ústavní činitel by se tak chovat neměl. Někteří politici by se měli zamyslet, jak dělají svou politiku, a potom teprve vychovávat ostatní,“ řekla Právu.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že každý politik se bohužel čas od času setká i s vulgárními útoky. „Neměl by na ně ale reagovat násilím a napadáním lidí na ulici. Je to další koaliční ostuda, pokud se náhodou nejedná o novou formu komunikace Nečasovy vlády s občany. Všechny kritiky ale zfackovat nemohou,“ komentoval to Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám