Hlavní obsah

Kvůli zprávě MMF budou škrty v rozpočtu ještě drastičtější

Právo, Novinky, rsk, jim, jov
Aktualizováno

Kvůli zveřejnění zprávy Mezinárodního měnového fondu (MMF), podle níž má česká ekonomika růst v příštím roce jen o 1,8 procenta a nikoli o předpokládaných 2,9 procenta, upravuje podle informací Práva ministerstvo financí státní rozpočet.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Vzhledem k tomu, že podle vlády nesmí být překročen stanovený deficit 105 miliard korun, znamená to další škrty ve veřejných výdajích. O rozpočtu má ve středu odpoledne jednat vláda.

Informace Práva potvrdil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. „Zprávu MMF vnímáme a budeme na ni reagovat. Návrh státního rozpočtu tomu uzpůsobíme. Cílem je dodržet deficit jak na tento, tak i na příští rok,“ řekl Právu.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ještě ve středu svolal tiskovou konferenci, na níž upozorňoval, že výhled ministerstva financí na růst HDP v příštím roce o 2,5 procenta je s ohledem na prognózy MMF i České národní banky zcestný, a návrh rozpočtu tudíž nereálný. Sobotka ho označil za „Kalouskův potěmkinovský rozpočet“, který je příliš optimistický.

Podle něj bude muset ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), aby se vešel do plánovaného deficitu 105 miliard korun, sehnat do státní kasy další prostředky v hodnotě 25 až 30 miliard korun.

Nečas s revizí počítá

Úpravu rozpočtu na příští rok potvrdil premiér Petr Nečas (ODS).

„Zřejmě dnes budeme revidovat základní východiska státního rozpočtu, protože dnes už asi všichni tušíme, že příští rok nebude 2,5 procentní hospodářský růst. My zřejmě s vysokou pravděpodobností budeme muset revidovat růst na příští rok o jeden procentní bod dolů. To máte v příjmech 12 miliard korun příští rok dolů,“ řekl ve středu Nečas během demonstrace starostů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám