Hlavní obsah

Sobotka a Tlustý ignorovali soudy, poškozené SNK-ED musí stát platit náhrady

Brno

Stát musí s definitivní platností zaplatit půl miliónu korun za chyby bývalých ministrů financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Vlastimila Tlustého (tehdy ODS), kteří v letech 2002 až 2007 odmítali vyplatit 15 miliónů korun za úspěch ve volbách do pražského zastupitelstva Evropským demokratům (ED).

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Informaci potvrdila strana Spojení demokraté – Sdružení nezávislých, pokračovatelka ED a pozdější SNK ED.

Nejvyšší soud podle mluvčího SD-SN Jakuba Zvoníčka zamítl dovolání ministerstva financí, které nechtělo platit straně odškodnění za to, že ji exministři svými verdikty poškodili. Ti straně nevypláceli příspěvky za 15 mandátů v pražském zastupitelstvu po dobu pěti let v celkové výši 15 miliónů korun. Strana uspěla po pěti letech soudních sporů.

O vyplacení půlmilionové náhrady rozhodl už v roce 2008 Městský soud v Praze. O 300 tisíc korun tak snížil částku, kterou evropským demokratům v květnu téhož roku přiřkl Obvodní soud pro Prahu 1. Ministerstvo podle městského soudu způsobilo straně závažnou újmu. Nezákonně rozhodlo, že nevyplatí peníze, a SNK-ED je tak nemohla po čtyři roky použít. Úřad při tom nerespektoval rozsudky soudů ani stanovisko ombudsmana.

Ministerstvo v roce 2007 pouze uznalo chybu

Bývalí šéfové ministerstva financí peníze odmítali vyplatit i přes verdikty Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu a stanovisko bývalého veřejného ochránce práv Otakara Motejla. Soudci i ombudsman vyzvali několikrát ministerstvo, aby příspěvek straně vyplatilo. Až v roce 2007 ministerstvo financí uznalo, že stranu poškodilo. Ústní uznání ale označilo za dostatečné odškodnění a peníze také odmítlo vyplatit.

Senát Nejvyššího soudu nyní rozhodl ve prospěch strany. Podle soudců SNK-ED trpěli tím, že ministerstvo financí vyřešení sporu neustále protahovalo, a byli tak poškozováni v politické soutěži. „Nejvyšší soud dodává, že z pohledu dosavadních skutkových zjištění se rozsudek odvolacího soudu jeví jako velmi pečlivě a logicky odůvodněný,“ uvedli soudci.

Strany úspěšné ve volbách do pražského magistrátu měly právo na roční státní příspěvek za každý mandát. Sobotka i jeho nástupce Tlustý však zastávali názor, že podle zákona o politických stranách má na příspěvek nárok pouze strana nebo hnutí, nikoli sdružení politické strany a nezávislých kandidátů. Příspěvky za mandáty i s úroky z prodlení nakonec stát zaplatil až poté, co mu to nařídily soudy. Šlo o 15 miliónů korun plus úroky.

Reklama

Výběr článků

Načítám