Hlavní obsah

Poslance Krátkého čeká za slova o zlodějích a k... disciplinární řízení

Právo, ada, nig

Sněmovní mandátový a imunitní výbor dostal ve středu podnět k zahájení disciplinárního řízení proti poslanci soc. dem. Jiřímu Krátkému. Právu to potvrdil předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD) s tím, že výbor by se mohl sejít počátkem října.

Článek

„Jsem pro zahájení disciplinárního řízení, byť se pan poslanec omluvil, ale jeho vyjádření bylo nevhodné, a proto by ho postih neměl minout,“ řekl Tejc.

Podnět podala skupina koaličních poslanců, kteří se cítí uraženi úterním vystoupením Krátkého ve Sněmovně, když v reakci na snahu koalice opět jednat do noci prohlásil, že v noci pracují jen "kurvy a zloději". [celá zpráva]

Nikoho jsem nechtěl urazit, brání se poslanec

„Myslím, že každý pochopil, co jsem měl na mysli,“ řekl Právu Krátký, který se prý rozhodně nechtěl svými slovo nikoho dotknout. Pouze mu prý vadí neustálá snaha koaličních poslanců tlačit Sněmovnou své rádoby reformní návrhy v co nejkratší době.

„Pokud budu potrestán, asi mi nezbývá než to přijmout,“ řekl Krátký a dodal, že se proti případnému trestu nejspíš odvolávat nebude. Ústně mu už v úterý vyčinil jeho stranický šéf Bohuslav Sobotka.

A co přesně poslanec prohlásil? „Já bych vás chtěl poprosit, kolegové z koalice, nechte ty noční hodiny těm dvěma nejstarším řemeslům, a dejte pokoj s těmito věcmi. Kdo dělá v noci - kurvy a zloději. Já se ani k jedněm nepočítám, tak pro Boha věčného, dejte pokoj.“

Hrozí mu pokuta i povinná omluva

Poslanci hrozí, že mu mandátový a imunitní výbor přikáže veřejně se omluvit, anebo mu vyměří finanční postih. Ten může dosáhnout až jednoho měsíčního platu, což v případě Krátkého jako řadového poslance bez funkce je 55 900 Kč hrubého.

Ačkoli se spekuluje o tom, že poslanec zřejmě trestu neunikne, málo kdo předpokládá, že by mohl přijít o více než deset tisíc korun.

Přesně o takovou sumu přišel před časem David Rath (ČSSD) za urážku ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), kterého nařknul z alkoholismu. A stejnou pokutu vyměřil výbor minulý týden véčkařce Janě Drastichové za manipulaci s hlasovacími kartami svých stranických kolegů Víta Bárty a Radka Johna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám