Hlavní obsah

V jihlavském babyboxu byla odložena holčička, už 58. dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

V jihlavském babyboxu našli v úterý večer zdravotníci holčičku. Podle nich se dítě narodilo zhruba před 14 dny v některé porodnici. Děvčátko, které je 58. dítětem odloženým v ČR do babyboxu, dostalo jméno Radka. Informovala o tom mluvčí nemocnice Veronika Pysková.

Foto: Archiv, Právo

Babybox

Článek

Dítě vážící 2460 gramů bylo do babyboxu vloženo v úterý v 19:25. "Podle lékařů bylo o dítě po porodu dobře postaráno, bylo i kojeno," uvedla mluvčí. Zdravotníci událost okamžitě nahlásili orgánu sociálně-právní ochrany dětí, který rozhodne o dalším osudu holčičky.

Podle zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse dostala Radka jméno po zdravotní sestře, která ji měla prvně v náručí.

V ČR je již 46 babyboxů

Poslední babybox byl otevřen v pondělí v Hradci Králové. Ten v Jihlavě byl uveden do provozu jako čtrnáctý na podzim 2009. Celkem je v ČR 46 těchto zařízení.

Babybox je určen pro bezpečné odložení nechtěných novorozenců. Je velký 100 krát 60 krát 50 centimetrů je vyroben z ocelového plechu. Jeho konstrukce je dvouplášťová s vnitřní izolací. Box je neustále temperován na 28 stupňů Celsia, při otevření dvířek je spuštěno vytápění na 37 stupňů Celsia a větrání.

Box je otevíratelný z ulice i z areálu nemocnice. Je zaznamenáváno každé otevření dveří - v okamžiku otevření dvířek z ulice je spuštěn automatický systém a zapojí se zvukové a obrazové spojení s místností stále služby na dětském oddělení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám