Hlavní obsah

Šéf ÚOOZ je podezřelý, že dal echo známému, kterému hrozilo zatčení

Právo, Jakub Troníček

Když detektivové z protimafiánského policejního útvaru letos v červnu prováděli prohlídku v kanceláři pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly kvůli úniku informací v kauze Pandury, narazili podle zjištění Práva i na překvapující dokumenty o svém šéfovi Robertu Šlachtovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta

Článek

Mezi jinými spisy totiž v prohledávané kanceláři ležel i materiál, ze kterého vyplývá, že ředitel elitního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) čelí podezření z vynášení citlivých informací z vyšetřování.

Právě na pražské Vrchní státní zastupitelství totiž podle informací Práva jen pár dní před prohlídkou dorazil podnět, podle kterého měl Šlachta varovat svého bývalého podřízeného před zatčením. A úřady toto podání rozhodně neberou na lehkou váhu, podezřením se v současné době intenzivně zabývá Inspekce policie.

Je to absolutní hloupost. To podání mě spojovalo s lidmi, které ani neznám
Robert Šlachta, šéf ÚOOZ

Celá kauza podle informací Práva souvisí s případem nelegálního kšeftování se šrotem na Zlínsku, do kterého byl zapletený i bývalý detektiv Šlachtou řízeného útvaru Marian Hanák.

Policisté v dubnu obvinili z daňových úniků za více než 26 miliónů korun čtyři muže včetně Hanáka, jenže v poutech skončili jen tři. Hanák totiž těsně před zatčením uprchl a vyšetřovatelé byli již tehdy přesvědčení, že dostal včas „echo“. Inspekce teď pátrá po tom, zda rychlou informaci přes prostředníky nevyslal k Hanákovi právě Šlachta.

Ten to jednoznačně odmítá s tím, že jde po falešných profilech s jeho jménem na sociální síti Facebook o další z řady útoků na jeho osobu. „Je to absolutní hloupost. To podání bylo anonymní a spojovalo mě s lidmi, které ani neznám,“ řekl Právu Šlachta.

Inspekce bere věc vážně

Mluvčí pražského Vrchního státního zastupitelství Irena Válová se k obsahu podnětu odmítla jakkoliv vyjádřit, potvrdila nicméně, že ho úřad počátkem června přijal. „Postoupili jsme ho okamžitě věcně i místně příslušnému státnímu zastupitelství a inspekci,“ konstatovala Válová.

Ředitel inspekce Dušan Brunclík pouze přes svou mluvčí Radku Sandorovou bez dalších podrobností vzkázal, že jeho podřízení se celou věcí skutečně zabývají.

A podle dobře informovaných zdrojů Práva blízkých vyšetřování přitom některé poznatky z podání berou velmi vážně. „Psal to někdo, kdo zná prostředí policie a kdo má velmi dobré informace,“ řekl k tomu Právu zdroj.

Hanák, po kterém policie vyhlásila už v dubnu celostátní pátrání, je stále na útěku, podle některých informací se skrývá na Slovensku.

Mělo jít o fiktivní vývozy železa

Gang, jehož byl součástí, měl vydělávat na fiktivních vývozech železa právě na Slovensko a do Polska, kde se z obchodů neplatí daň z přidané hodnoty. Podle odhadů policie byla skutečná škoda způsobená skupinou mnohem vyšší než zmíněných 26 miliónů, které se kriminalistům podařilo zdokumentovat.

V případě Hanáka přitom nešlo o jeho první konflikt se zákonem. Ještě v době, kdy sloužil na ÚOOZ, totiž čelil podezření z korupce a vynášení informací. Od policie Hanák odešel do civilu na vlastní žádost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám