Hlavní obsah

V noci pracují jen zloději a ..., stěžoval si poslanec na prodloužení hlasování

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

„V noci pracují jen kurvy a zloději.“ Těmito slovy v úterý ohodnotil poslanec Jiří Krátký (ČSSD) opakovaný návrh koalice, aby Sněmovna hlasovala i po devatenácté hodině, třeba i do půlnoci. Nic nepomohlo napomínání poslance šéfkou komory Miroslavou Němcovou (ODS), která se pokoušela Krátkého přimět ke slušnosti.

Článek

„Už s tím přestaňte,“ pravil poslanec. Narážel tím na fakt, že v posledních týdnech koalice tlačí své návrhy Sněmovnou jako buldozer, a aby všechny prošly co nejrychleji, navrhují její představitelé pravidelně jednání do noci.

„Je to neuvěřitelné hulvátství,“ zareagoval na vystoupení Krátkého premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že něco podobného v parlamentu ještě nezažil. Podle něj v noci pracují stovky tisíc lidí, např. v továrnách či dopravě.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ing. Jiří Krátký

Ani Krátkého výstup ale nezbrzdil úmysl koaličních poslanců hlasovat v úterý až do nevidím. Návrh přes odpor části opozice hladce prošel.

Rath označil Bendla za idiota, záhy se dovolával jemnocitu

Sociální demokraté si v úterý ve Sněmovně moc servítky nebrali. Nedlouho po Krátkém a po schválení programu schůze se ujal slova provokatér David Rath (ČSSD) a jal se osočovat občanské demokraty z rozkrádání nemocnic ve Středočeském kraji. Vyslovil pak názor, že pokud se bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) na rozkrádání přímo nepodílel, pak posloužil své straně jako „užitečný idiot“.

Sousloví se používá v médiích i politice od dob studené války pro pojmenování nevědomě zmanipulovaného člověka nebo osobu, která nechtěně jedná ve prospěch nepřítele.

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) nicméně Ratha upozornila, že podobné výrazy jsou pro jednání Sněmovny nepřijatelné, ale znovu narazila. Od Ratha si vyslechla nařčení z cenzury, poslanec ji sepsul, že své zkušenosti čerpá z dob komunismu a za protestního bušení koaličních partnerů pak Rath označil i jejich poslance za „totalitáře“. „Mě neumlčíte! Pravdu neumlčíte!“ překřikoval Rath hluk ve Sněmovně.

Rath se pak vrátil „k meritu věci“ a dokončil svůj útočný proslov vůči ODS. Po Rathově dlouhém výstupu se přihlásil o slovo ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) a pouze ocitoval dopis, který údajně dostal mailem od neznámého občana: „Uf, ještě že Rath je poslanec, protože kdyby byl doktor, tak to by byl průser.“

K pultíku se nato opět přihrnul Rath. „Děkujeme, že nám pan Drábek předvedl, co je jemnocit a jak se má chovat ministr. Mrzí mě paní předsedkyně, že jste ho neupozornila, že se chová jako hulvát,“ postěžoval si Rath.

Anketa

Pracujete v noci?
ano, docela často
62,7 %
ano, někdy
22,8 %
nikdy
14,5 %
Celkem hlasovalo 34128 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám