Hlavní obsah

ČSSD blokuje přímou volbu prezidenta, tvrdí Stanjura

Právo, Novinky, rsk, jim
Praha

ČSSD se při projednávání přímé volby prezidenta chová nelogicky a snaží se ji potopit. Uvedl to v úterý šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Sněmovna by měla vládní návrh přímé volby prezidenta projednávat tento týden.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura a místopředseda strany a ministr obrany Alexandr Vondra před zahájením jednání K9

Článek

Stanjura uvedl, že ODS bude hlasovat pro vládou předložený návrh, bez hlasů opozice však ústavní zákon v parlamentu neprojde.

„O přímé volbě se ale rozhoduje v Lidovém domě. Oni mají přímou volbu prezidenta v rukou a mohou ukázat, jak upřímně to s volbou mysleli,“ prohlásil  Stanjura a dodal: „ČSSD tvrdí, že chce přímou volbu proto, aby prezident měl silný mandát, ale zároveň prosazuje zmenšení jeho pravomocí. Nemá to logiku.“

Právní expert ČSSD Jiří Dienstbier před jednáním Sněmovny prohlásil, že jeho strana přímou volbu v prvním čtení podpoří, ale k návrhu má výhrady. Podle Dienstbiera vláda navzdory příslibům předložila novelu bez projednání normy s opozicí. ČSSD se bude snažit stávající podobu návrhu ovlivnit formou pozměňovacích návrhů.

Jak by měla přímá volba vypadat, se neshodnou ani odborníci. Většina politologů má například z ústavní změny obavy, jelikož by to mohlo značně narušit český politický systém. Někteří se rovněž přiklánějí k tomu, aby pravomoci přímo zvoleného prezidenta okleštila. Jiní jsou zcela proti ní.

Výběr článků

Načítám