Hlavní obsah

ČSSD hrozí kvůli ekotendru hlasováním o nedůvěře vládě

– Praha • Aktualizováno
Právo, jov

Lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka v úterý varoval, že pokud vláda Petra Nečase (ODS) kývne na superzakázku na sanaci ekologických škod, jeho strana vyvolá ve Sněmovně další hlasování o nedůvěře. ČSSD považuje ekotendr za netransparentní a nedůvěryhodný.

Článek

Sobotka zdůraznil, že jeho strana je od počátku proti jednomu velkému výběrovému řízení na sanaci ekologických škod. „Domníváme se, že kdyby vláda vypsala otevřenou soutěž, tak by stát obdržel cenově zajímavější nabídky,“ prohlásil předseda ČSSD.

Pokud Nečasův kabinet ekotendr dokončí, Sobotka oznámil, že ČSSD vyvolá hlasování o nedůvěře. „Soc. dem. je okamžitě připravena vyvolat hlasování o nedůvěře vládě,“ varoval Sobotka. ČSSD už v tomto volebním období podnikla dva neúspěšné pokusy shodit vládu.

Kritickým názorem na obří ekologickou zakázku se ale netají také premiér Nečas. Minulý týden předseda vlády uvedl, že má k tendru celou řadu námitek. Za naprosto legitimní řešení považuje vítěze tendru nevybrat.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) naopak považuje začlenění všech zakázek do jediného tendru za ideální řešení. Právě rozpory ve vládní koalici se nyní snaží soc. dem. využít. Rezort financí už zveřejnil nabídky tří uchazečů o obří zakázku. Nejlevnější, 56,8 miliardy korun, podala společnost Marius Pedersen Engineering. Kabinet by měl o zakázce rozhodovat v říjnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám