Hlavní obsah

Větší propojení TOP 09 se starosty neposvětilo vnitro

Právo, Oldřich Danda

Úřad ministra vnitra Jana Kubiceho nedovolil TOP 09 a hnutí Starostů a nezávislých (STAN), aby se více personálně propojilo. Vedení TOP 09 požádalo ministerstvo vnitra o svolení, aby se zástupce hnutí starostů mohl stát jedním ze čtyř místopředsedů. Vnitro žádost zamítlo.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, za ním jeho první náměstek Miroslav Kalousek

Článek

„Podle zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích může být občan členem pouze jedné politické strany nebo politického hnutí,“ řekla Právu Denisa Čermáková z tiskového odboru vnitra.

Již na jaře vznikla mezi starosty a TOP 09 dohoda o vzájemné výměně místopředsedů. Na sněmu starostů se také stal členem vedení starostů první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. S tím vnitro problém nemělo, protože podle stanov STAN se členem předsednictva může stát i registrovaný příznivec, který je zároveň členem jiné strany.

Na oplátku se měl do vedení TOP 09 na říjnovém sjezdu v Hradci Králové dostat předseda STAN a zároveň šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Ten již na jednání předsednictva TOP 09 sice dochází, ale má jen poradní hlas. To, že vnitro nevyhovělo žádosti TOP 09, mu nevadí. „Můj poradní hlas předsedy poslaneckého klubu je respektován,“ uvedl Gazdík.

Generální sekretář TOP 09 Pavel Severa ale Právu řekl, že hledají jiný zákonný způsob, jak dodržet dohodu s hnutím STAN.

Müllerová končí

TOP 09 bude mít 23. října druhý sjezd, na kterém si zvolí vedení. Podle informací Práva nelze očekávat velké změny. Předseda Karel Schwarzenberg a první místopředseda Miroslav Kalousek nebudou mít konkurenty.

O posty místopředsedů se, jak Právu potvrdili, utkají současní místopředsedové – ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, poslanec Pavol Lukša a náměstek ministra spravedlnosti Marek Ženíšek.

Obhajovat už nechce bývalá senátorka a místopředsedkyně TOP 09 Ludmila Müllerová. Na její místo chce kandidovat poslankyně a šéfka středočeské TOP 09 Helena Langšádlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám