Hlavní obsah

Za jeden volební hlas nabízel podnikatel 5000 Kč

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až pět tisíc korun za „přestěhování“ do Hřenska a za hlas pro předem stanovené volební sdružení. Podnikatel Jiří Barcal, který stojí za hromadným přihlášením několika lidí do obce krátce před loňskými komunálními volbami, překvapil svou otevřenou výpovědí ústecký krajský soud. Ten v pondělí pokračoval výslechy svědků v projednávání stížností hřenské ODS na neplatnost říjnových voleb.

Foto: Profimedia.cz

Volby v Hřensku byly zmanipulované.

Článek

Stejný soud přitom krátce po volbách stížnost zamítl, letos v květnu ji ale Ústavní soud vrátil krajskému soudu k projednání. Občanským demokratům vadilo, že během několika dnů před volbami přibylo v obci na sedm desítek voličů.

Barcal označil za iniciátora přihlašování k trvalému pobytu do obce současného místostarostu Jana Havla, lídra kandidátky sdružení Soutěsky - věc veřejná, věc neprodejná. Ten mu prý při náhodném setkání pár týdnů před volbami nastínil plán, kterak volby ve Hřensku zmanipulovat a vyhrát.

„Dohodli jsme se, že mu pomohu. Na oplátku jsem dostal příslib, že do budoucna získám nějaké zajímavé stavební zakázky v obci,“ vypověděl Barcal.

Tři dny před volbami přivedl na obecní úřad v Hřensku podle něj asi devět lidí, některým z nich i pomohl vyplnit patřičný formulář. Za přihlášení k trvalému pobytu a za hlas pro příslušné sdružení jim údajně slíbil od pěti stovek do pěti tisíc korun. Když však zjistil, že není sám, kdo pro sdružení takto shání hlasy, od Havlových praktik se podle svých slov krátce před volbami distancoval.

„Bylo to už 'přes čáru', dost mě to znechutilo. Ani nevím, kdo z těch lidí šel volit a komu dal hlas. Nezjišťoval jsem to, peníze jsem nikomu nevyplatil,“ řekl soudu.

Přihlásilo se 67 lidí

Před obecními volbami v říjnu 2010 se do Hřenska přihlásilo 67 lidí, část z nich měla podle svědků podporovat Havlovo sdružení. Zaměstnankyně obecního úřadu včera vypověděla, že jen Barcal přivedl asi 16 lidí, kteří se přihlásili na adresu dvou vybydlených objektů, které navíc byly v exekuci. Úřednici to prý bylo podezřelé, ale podle zákona je musela přihlásit.

Když se to po obci rozkřiklo, začali s přihláškami k trvalému pobytu chodit na úřad další lidé, kteří mají k Hřensku nějaký vztah. Údajně proto, aby podezřelý nárůst obyvatel vyvážili.

Při zahájení procesu v červenci vypovídalo na 30 svědků, především majitelé nemovitostí, kam se lidé přihlašovali k trvalému pobytu, a noví obyvatelé. Havel, který je majitelem několika nemovitostí, tehdy uvedl, že umožnil do jednoho svého domu přihlášení 37 lidí. Soudu řekl, že to byla reakce na krok ODS, jejíž prostředník údajně přihlásil tři dny před volbami k trvalému pobytu třicet osob.

Volby v Hřensku vyhrálo sdružení Soutěsky - věc veřejná, věc neprodejná. Obsadilo tři křesla v sedmičlenném zastupitelstvu. Druhé místo obsadilo sdružení Strana za trvalou prosperitu naší obce a soutěsek a v zastupitelstvu má tři křesla. Poslední mandát získal kandidát ODS, která volby napadla.

Soud dnes vyslechne další předvolané svědky, rozhodnutí by mohlo padnout ve středu.

Pokud by krajský soud vyhověl návrhu na neplatnost voleb, má se podle ministerstva za to, že zastupitelstvo zvoleno nebylo. Proto nebudou platit ani žádná jeho usnesení a obec povedou starosta a místostarosta, kteří ji vedli před podzimními volbami. Stávající starosta Josef Černý ze sdružení prosperity by zůstal v křesle, změnilo by se ale zastupitelstvo. Ministr pak do 30 dnů od rozhodnutí soudu vyhlásí termín opakovaných voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám