Hlavní obsah

Nečas se zastavil v novoborském baru, kde Romové napadli hosty mačetami

Právo, Jaroslav Švehla
Nový Bor

Premiér Petr Nečas při první zastávce na cestě po severu Čech navštívil také novoborský bar Pivní pomoc, ve kterém Romové mačetami surově napadli trojici hostů. „Bylo to jeho přání, aby se tam při návštěvě Nového Boru zastavil,“ řekl novoborský starosta Jaromír Dvořák (TOP 09). Uvnitř s premiérem krátce pohovořili o posílení možností samospráv při regulaci hazardu a výherních hracích přístrojů.

Článek

Dvořák také premiéra při rozhovoru požádal, aby případ mačetového útoku nebyl zameten pod koberec. Během improvizované tiskové konference před dotyčným nonstop barem Nečas prohlásil, že plánuje opatření, díky nimž by vázal výplatu sociálních dávek sociálně slabým na pravidelnou školní docházku jejich dětí.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Premiér Petr Nečas na improvizované tiskové konferenci před barem Pivní pohotovost v Novém Boru

„Nadále nemůžeme tolerovat, že děti z vyloučených lokalit nechodí do školy. Je-li někdo nezaměstnaný, tak nemá nic na práci, než aby to dítě do školy odvedl, zkontroloval, že tam je, a pak si dítě zase vyzvedl. To drží obyvatelé těchto lokalit ve svých rukou,“ uvedl Nečas a na všech místech své pondělní návštěvy několikrát zopakoval, že neexistuje jednorázové jednoduché řešení.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Premiér Petr Nečas si v novoborském baru Pivní pohotovost popovídal s místním starostou o regulaci hazardu.

Peníze jsou, ujistil Nečas

Zdůraznil, že je nutné pokračovat v integraci Romů, ale také důrazně potírat kriminalitu. Proto ujistil, že policejní posily v severočeském regionu zůstanou i nadále.

Na následném setkání v Rumburku se starosty obcí Šluknovska premiér přislíbil v regionu vytvořit sto nových míst na veřejně prospěšných pracích. „Finanční prostředky jsou připraveny na pobočkách úřadů práce,“ ujistil premiér.

Na otázku, proč nepřijel do regionu zmítaného demonstracemi a obavami ze zvýšené kriminality již dříve, uvedl, že návštěvu plánoval čtrnáct dnů a chtěl přijet již s návrhem konkrétních opatření. „Udělat mediální show samozřejmě lze, ale já jsem přijel pracovat,“ prohlásil premiér.

Na závěr i do Varnsdorfu

Posledním bodem pondělní cesty ministerského předsedy byl sousední Varnsdorf, kde kvůli přílivu nepřizpůsobivých obyvatel proběhlo již několik demonstrací, které musela policie rozhánět. Zde navštívil ubytovnu obývanou převážně Romy. Pobavil se s romskými dětmi v klubovně, která funguje jako školní družina. Podíval se i do několika zanedbaných bytů. Na otázku žen, která bydlí v sousedství ubytovny, jak se mu v ubytovně líbilo, odvětil, že celý život pracoval, aby nemusel takto bydlet.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) si našel při návštěvě varnsdorfské ubytovny čas na rozhovor s místními dětmi.

„Je na romských rodičích, aby dohlédli, zda jejich děti chodí do školy, aby mohly získat práci,“ odpověděl. Před odjezdem kolony vládních vozidel se na ulici shromáždily asi čtyři desítky místních obyvatel v čele s organizátorem předchozích demonstrací a známým mystifikátorerm Lukášem Kohoutem. Ten na projíždějící vozidlo premiéra křičel a pískal. Ostatní lidé mlčky odešli.

„Čekal jsem, že nám něco řekne, a on se zastavil jen v té ubytovně,“ uvedl zklamaně asi čtyřicetiletý muž.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) na návštěvě romské ubytovny ve Varnsdorfu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám