Hlavní obsah

Zklamaní vydavatelé se obracejí na Senát, aby jim pomohl zachránit knihy

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nakladatelé a knihkupci nepochodili u poslanců, a nezbývá jim než si říct o pomoc Senátu. V otevřeném dopise senátorům žádají, aby hlasovali pro výjimku ze zvyšování DPH pro knihy a tiskoviny. Připomínají, že se k petici za záchranu knih podepsalo 162 000 signatářů. Podle nakladatelů je zvýšení DPH pro ně likvidační a knihy se přestanou vydávat, takže z výběru daní nebude mít nic ani stát.

Foto: Právo

Knižní povstání v Praze na jaře

Článek

Návrh na zvýšení DPH v příštím roce už prošel všemi třemi čteními v dolní komoře, nyní míří k projednání do Senátu, který ovládají sociální demokraté.

„Poslanci tedy nakonec dali přednost stranické disciplíně a nevzali v potaz názor 162 000 voličů, kteří podpořili Výzvu na obranu knih, ani konkrétní argumenty týkající se vážných důsledků jakéhokoli dalšího zvýšení DPH na knihy a tiskoviny, jimiž je zásobovala odborná veřejnost,“ píše v otevřeném dopise předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) Vladimír Pistorius.

Svaz od počátku argumentoval tím, že pro nakladatele i prodejce bylo náročné již navýšení DPH na nynějších 10 procent. Další zvyšování má vést ke krachu mnoha vydavatelských domů, významné knihy v ČR nebudou vůbec k mání a na trhu bude jen braková literatura a pornografie, varovali nakladatelé. Upozorňovali také, že z prázdných tiskáren nezíská stát na daních nic. Ozvaly se dokonce i hlasy, že politikové si přejí mít nevzdělaný národ, jelikož je lépe ovladatelný.

Plané sliby

„Paradoxně téměř vždy byly naše argumenty uznány jako opodstatněné a byli jsme ujišťováni, že naši zastupitelé nejsou v žádném případě kulturní barbaři a pokusí se, tak jak je to běžné v západních zemích, pro knihy a tiskoviny získat výjimku,“ uvedl Pistorius, ale vzápětí si povzdechl, že sliby poslanců se ukázaly být planými.

„A tak dnes stojíme před zásadním omezením produkce českých knih, zejména učebnic a knih odborných se všemi negativními důsledky pro vzdělanost celé společnosti a pro strukturu českého knižního trhu,“ doplnil Pistorius.

Pochopení pro argumenty knihkupců a nakladatelů měl i autor daňové reformy Miroslav Kalousek (TOP 09), ale rovnou jim sdělil, že od svého původního návrhu nehodlá ustoupit, jelikož mu to připadalo nesystematické. Obával se, že po udělení výjimky jedné skupině by se ozvaly další.

Výjimku zablokovaly Věci veřejné

Hlavním zastáncem knihkupců a nakladatelů byl Kalouskův kolega z poslaneckého klubu (TOP 09 STAN) a jeho šéf Petr Gazdík, podle nějž má nedostatek knih za následek hloupnutí národa.

Před časem Právu sdělil, že výjimku by se podařilo vyjednat nebýt VV, které si bazírují na tom, že by do snížené DPH měly být zahrnuty základní potraviny jako ryby, mléko nebo některé druhy pečiva. VV podle Gazdíka byly připraveny vznést svůj požadavek, jakmile by knihy výjimku dostaly. Koalice proto už o žádných výjimkách nejednala. [celá zpráva]

VV zablokovaly také další pokus o záchranu knih. Po koalici požadovaly vyšší daň pro bohaté, na což jim překvapivě Kalousek kývnul s tím, že se DPH v dalších letech sjednotí až na 19 procentech. Návrh počítal i s výjimkou pro knihy, ale i tento pokus VV zablokovaly s vysvětlením, že pro jejich voliče by takové zvýšení daní bylo nepřijatelné.

V rukách Senátu

„DPH na knihy je nyní ve Vašich rukou,“ vzkazuje SČKN senátorům. „Potřebná struktura knižního trhu, velká i malá a specializovaná nakladatelství a dostatečná síť knihkupectví, která zprostředkovávají bohatou nabídku knih – to vše roste pomalu, ale dá se zničit velmi rychle,“ uzavírá dopis šéf svazu Pistorius.

Podle návrhu se má v příštím roce zvýšit snížená sazba DPH z 10 procent na 14 a o rok později ještě na 17,5 procenta. Na stejnou úroveň by měla za dva roky klesnout i zvýšená sazba, která je nyní na 20 procentech.

Reklama

Výběr článků

Načítám