Hlavní obsah

Drábek nabídl starostům na Šluknovsku více míst pro veřejně prospěšné práce

Rumburk
Aktualizováno

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) při své pondělní návštěvě na Šluknovsku starostům místních obcí představil návrhy, které by měly zlepšit napjatou situaci. Resort se rozhodl posílit kapacitu veřejně prospěšných prací v regionu o 100 míst. V případě potřeby je možné počet míst dále navýšit. Konkrétní návrhy uvedl i premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Pavel Smrž, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (druhý zprava) na tiskové konferenci se starosty Šluknovska

Článek

Ministr po jednání se starosty připomněl, že od ledna budou dlouhodobě nezaměstnaní povinni vykonávat pro obec veřejnou službu, jinak přijdou o dávky. S tím počítá vládou předložená sociální reforma. Opatření má zabránit i práci načerno.

Drábek rovněž zopakoval další ze základních principů, podle něhož by lidé, kteří čerpají sociální dávky, museli posílat své děti do škol. Pokud by tak nečinili, o podporu ze strany státu by přišli.

Drábek zmínil i to, že nárok na dávky budou mít pouze lidé, kteří mají v obci trvalý pobyt. To by mělo zamezit migraci nepřizpůsobivých obyvatel.

„Se starosty jsem se dohodl na dalším vyhodnocení ještě letos v listopadu. Na novém jednání se soustředíme na spolupráci s úřadem práce i na sjednocení výplat dávek rovněž na úřadech práce, a to za účasti ředitelů poboček úřadu práce ve městech Šluknovského výběžku. Kromě toho musíme řešit i práci načerno, zejména v pohostinství a ve stavebnictví, protože takový styl práce okrádá všechny obyvatele republiky,“ uzavřel ministr Drábek.

Nečas: Přijel jsem pracovat, ne se předvádět

Na sever Čech zavítal v pondělí i premiér Nečas. Také on s místními starosty jednal o záměrech vlády, které by měly vést k uklidnění situace a vyřešení problémů, kvůli nimž se v regionu v posledních týdnech opakovaně demonstruje. [celá zpráva]

V Rumburku Nečas po setkání se starosty zmínil další konkrétní opatření, která by mohla neklidnému regionu pomoci. Uvedl například potřebu omezení heren či stanovení otevírací doby výkupen kovů.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Premiér Petr Nečas na improvizované tiskové konferenci před barem Pivní pohotovost v Novém Boru

„Přijel jsem pracovat, ne se předvádět před médii,“ konstatoval premiér na dotaz, zda nepřijel do regionu pozdě. Nečas rovněž uvedl, že návštěvu měl naplánovanou již dva týdny dopředu. Na dotaz, proč o ní neinformoval dopředu, zopakoval, že přijel pracovat, a s úsměvem dodal, že chtěl vyzkoušet novináře, zda si jeho cesty všimnou.

Pravidla musí platit pro všechny

Vedle represivních opatření zdůraznil i potřebu sociální prevence. "Odmítám jakoukoliv diskriminaci, zároveň je třeba zdůraznit, že pravidla platí pro všechny,“ zopakoval několikrát Nečas.

Starostové návštěvu ministerského předsedy ocenili a shodli se, že řešení problému bude chtít čas. Zároveň dodali, že „věci jdou správným směrem“.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) si našel při návštěvě varnsdorfské ubytovny čas na rozhovor s místními dětmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám