Hlavní obsah

Stát zbytečně přišel o skoro čtvrt miliardy za nedostavěnou nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Projekt, na jehož základě měly být v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) postaveny nové pavilóny a který byl zrušen, přijde stát na 217 miliónů korun. Soukromý investor je získá za vynaložené náklady a poradenské služby, které přípravě projektu předcházely. V pondělí to uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ten tvrdí, že část financí byla vynaložena zbytečně.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V souvislosti s přípravou projektu výstavby v ÚVN vynaložily nemocnice a ministerstvo obrany za poradenské služby 42 miliónů korun. Kromě toho se vojenská nemocnice v dodatku ke smlouvě zavázala uhradit soukromému partnerovi jeho dosavadní náklady ve výši 130 miliónů korun a další nové náklady do maximální výše 45 miliónů korun, vyplývá ze zprávy NKÚ.

"ÚVN věrohodným způsobem neprokázala, proč se k úhradě nákladů soukromému partnerovi zavázala a nevyužila smluvní možnost odstoupit od smlouvy z důvodu nesplnění odkládacích podmínek v dohodnutém termínu," uvádí NKÚ ve zprávě. Kontrolní úřad podle svého vyjádření neshledal žádné relevantní důvody pro zavázání se k úhradě těchto nákladů.

Kontrolní úřad má výhrady také k procesu výběru soukromého partnera výstavby. Realizace projektu PPP (Partnerství veřejného a soukromého sektoru, převzato z anglického termínu Public Private Partnerships) byla zadána na základě nabídky jednoho uchazeče", píše ve zprávě NKÚ. Tento fakt mohl podle úřadu ovlivnit cenu projektu v neprospěch ÚVN.

Podle generálního sekretáře ministra obrany Jana Vylity, který měl jednání s dodavatelskou firmou na starosti, jsou výtky NKÚ nesmyslné. „Prošlo to několikrát vládou, bylo to projednané s ministerstvem financí. Po dohodě s právníky bylo řečeno, že existuje veliké riziko arbitráží proto, že smlouva byla opakovaně schvalována vládou, proto, že následně ministerstvo financí odmítlo dát výjimku a kvůli tomu se koncesionář mohl domáhat náhrady,“ řekl Právu Vylita. Dodal, že NKÚ zapomnělo na to, že vypovězením smlouvy státu ušetřili 6,5 miliardy za projekt, který „státu nepřinášel žádnou hodnotu“. Podle něj v NKÚ není nikdo, kdo by dokázal relevantně posoudit riziko arbitráže.

Cena vzrostla z 1,3 na 6,4 miliardy korun

Ministerstvo obrany a vedení vojenské nemocnice do poloviny roku 2010 pokračovaly v přípravě realizace projektu bez ohledu na to, že po obdržení nabídek na výběr soukromého partnera bylo zřejmé, že vzroste cena výstavby z 1,3 miliardy na 6,4 miliardy korun.

Historie projektu
Původní záměr výstavby odsouhlasila už vláda Mirka Topolánka v roce 2007, soutěž pak vyhrálo konsorcium Prague Military Hospital Concession (PMHC), v němž má čtvrtinový podíl stavební gigant Metrostav. Smlouvu s ním stvrdila úřednická vláda Jana Fischera loni pár dní před volbami. Projekt provázely mediální spekulace o jeho předražení. Původně se totiž hovořilo o celkových nákladech ve výši 800 miliónů korun, v průběhu let ale jeho cena několikrát stoupla. V areálu (ÚVN) se měly postavit podzemní garáže, bazén a tříhvězdičkový hotel pro rodiny válečných veteránů.

Projekt partnerství mezi státním a soukromým sektorem (PPP) měl státní kase přinést úspory až 30 procent z celkových nákladů. Z nového posouzení výhodnosti ale vyplynulo, že se úspora snížila na deset procent. "Několikanásobně dražší realizace proti předpokladu tak nebyla vyvážena adekvátním zvýšením přínosů pro stát nebo ÚVN," dodal NKÚ.

Vláda ukončila projekt výstavby nových pavilonů ve vojenské nemocnici v polovině srpna.

Ministerstvo zvažuje právní kroky

Vedení ministerstva obrany se s NKÚ shoduje, že předchozí vedení resortu u projektu pochybilo, nicméně se ohrazuje, že výše kompenzace nečiní 217 miliónů, nýbrž 186 miliónů korun.

„Akceptujeme zjištění NKÚ, že bývalé vedení MO pochybilo v tom, že nepředložilo projekt po několikanásobném navýšení jeho finanční náročnosti vládě k opětovnému schválení. V této souvislosti nyní zvažujeme i možné právní kroky vůči odpovědným osobám,“ uvedl mluvčí resortu Jan Pejšek.

Podle něj je ministerstvo s NKÚ zajedno i v tom, že projekt PPP měl být ukončen již ve fázi příprav a soutěžního dialogu.

„Ministerstvo obrany sledovalo při ukončení projektu PPP jediný cíl. Co nejvíce eliminovat případné škody, které by státu v souvislosti s tímto zbytečným projektem vznikly. Proto jsme zamezili realizaci vysoce nákladného projektu, za který by za 25 let stát a daňoví poplatníci zaplatili bezmála 6,5 miliardy Kč. Na rozdíl od jiných projektů z minulosti jsme přijatým řešením zabránili případným arbitrážím,“ prohlásil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Výběr článků

Načítám