Hlavní obsah

ODS: Televizní poplatky by měli platit všichni dospělí

PRAHA

Rozhlasové a televizní poplatky možná budou platit všechny domácnosti, bez ohledu na to, zda vlastní televizní či rozhlasový přijímač. Poslanecký klub ODS totiž ve středu navrhl, aby koncesionářské poplatky platila každá fyzická osoba nad 18 let s tím, že by poplatek zůstal ve stejné výši jako nyní, tj. 37 korun za rozhlas a 75 korun za televizi.

Článek

Osvobozeni od stávajícího poplatku by podle návrhu ODS byli občané se sluchovým či zrakovým postižením a osoby, jež žijí ve společné domácnosti s plátcem poplatku.

"Odpadlo by tím nedůstojné a pracné dokazování, jestli občan má nebo nemá televizor či rádio," řekl poslanec ODS Petr Pleva. Plevův pozměňovací návrh obsahuje i sankce, pokud by se občan povinnosti platit koncesionářský poplatek vyhýbal.

Vládní politici jejich iniciativu v debatě výslovně neodmítali, přiznávali ale, že je zaskočila. Koalice dál žádá, aby se poplatky zvedly, a to na 45, respektive 95 korun měsíčně.

Ředitel veřejnoprávní televize Jiří Janeček v rozpravě prohlásil, že návrh ODS má možná dobrý základ. Ke zvážení nabídl myšlenku, zda by nebylo možné, aby se povinnost platit vztahovala skutečně na každého plnoletého a televizní poplatek by pak činil třeba 30 korun měsíčně. Podrobněji ale návrh ODS nekomentoval.

Poslanci spíše proti zvyšování poplatků

Výbor nakonec do 11. února diskusi přerušil, do té doby poslanci zkusí najít kompromis mezi představami ODS a vládních stran. Sněmovna má o poplatkovém zákonu rozhodnout na únorové schůzi. Podle nedávného Poslaneckého hlasování Novinek však poslanci nejsou zvyšování koncesionářských poplatků příliš nakloněni.

Poslanci ODS dali při jednání výboru najevo, že pokud jejich pozměňovací návrh sněmovna nepřijme, budou všichni občanští demokraté hlasovat proti celému zákonu. Vzhledem k tomu, že i komunisté jsou nyní proti zvýšení poplatků, koalice by při své těsné většině a občasné vnitřní nejednotnosti zákon vůbec nemusela prosadit.

Zástupci ČT i televizní rady přitom varují, že pokud veřejnoprávní televize brzy nezíská vyšší příjmy, bude muset omezovat původní tvorbu a žít z repríz. Ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) dnes také návrh ODS předem neodmítl. V zásadě je podle něj pravda, že nemá smysl zvyšovat poplatky, když ČT a Český rozhlas nedostanou do ruky účinný nástroj, jak je od lidí také vybrat.

Dnešní praxe je taková, že koncesionářské poplatky platí domácnosti, které mají televizní a rozhlasový přijímač. Řada lidí to ale obchází. Prokázat někomu, že televizi má, a přesto neplatí, je totiž obtížné, podle některých téměř nemožné. Návrh ODS by tedy znamenal zcela nový princip, někteří poslanci hovoří o nové plošné dani.

Občanští demokraté tvrdí, že na současný stav doplácejí poctiví lidé, kteří platí. Podle odhadů ČT nyní poplatky neodvádí kolem 400 000 domácností, a televize tak ročně přichází o 360 miliónů korun.

Anketa

Souhlasíte s návrhem ODS, aby se koncesionářské poplatky nezvyšovaly, ale platil by je každý dospělý?
Ano
23,7 %
Ne
76,3 %
Celkem hlasovalo 1623 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám