Hlavní obsah

Drábek: Tripartita se k rozpočtu sejde ještě v úterý večer

Novinky, jas
Aktualizováno

Tripartita se sejde ještě před středečním jednáním vlády. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) bude mimořádné jednání, po němž po posledním přerušeném setkání volali zaměstnavatelé i odbory, v úterý večer. Drábek to v neděli uvedl v Partii, kterou vysílala televize Prima. Tripartita se bude zabývat návrhem státního rozpočtu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) s šéfem ČMKOS Jaroslavem Zavadilem na archivním snímku

Článek

Ministr se v diskusním pořadu střetl s šéfem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem.

Ten vládě vyčítá, že si z programového prohlášení, kterým se zavázala k reformám, udělala nedotknutelný fetiš a vnímá jej jako nepřekročitelné dogma. Zavadil konstatoval, že veřejnost ani odbory neodmítají reformy en bloc, ale nesouhlasí s tím, jak kabinet trvá na svých vizích a odmítá úpravy.

Zavadil se s ministrem přel o daňové změny, přičemž odborový předák volal po daňové progresi či navýšení daně z příjmu právnických osob. Drábek obhajoval vládní představu odbourávání daňových výjimek.

Shoda nepanovala ani nad malou důchodovou reformou. Ta počítá s tím, že výše důchodu bude více odpovídat výši příjmu. Drábek připomněl, že tato část reformy vychází z verdiktu Ústavního soudu.

Uzavření ekotendru zřejmě nepodpořím, řekl Drábek

Drábek rovněž v závěru diskuse zmínil, že zřejmě v kabinetu nepodpoří uzavření smlouvy s vítězem tendru na likvidaci ekologických zátěží.

"V tuto chvíli říkám, že jsem rozhodnut nepodpořit uzavření takové zakázky," uvedl s tím, že nabízená cena (nejlevnější nabídka je na 56,8 miliardy korun; pozn. red.)  je vyšší než se očekávalo. [celá zpráva]

Své pochybnosti neskrýval ani premiér Petr Nečas (ODS). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám