Hlavní obsah

Republika by měla Ostravě vracet, a ne ji olupovat, říká John

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Strana Věci veřejné zvolila v sobotu v Ostravě novou radu pro Moravskoslezský kraj. Předsedkyní regionu se stala poslankyně Jana Drastichová z Orlové, která teprve před pár dny čelila skandálu ve Sněmovně, kdy ji poslanci obvinili z manipulace s hlasovacím zařízením kolegů. Šéf strany Radek John se při té příležitosti vyjádřil k otázce rozpočtového určení daní, když odmítl, aby byl příjem Ostravy krácen.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Nová moravskoslezská předsedkyně VV Jana Drastichová v diskusi s předsedou strany Radkem Johnem.

Článek

Předseda VV Radek John novinářům v Ostravě sdělil, že krajské rady budou postupně zvoleny ve všech krajích České republiky. Dále hovořil o problému znečištění Ostravska průmyslem, nutnosti pronajmout novojičínskou nemocnici a zmínil se i o tom, že by Ostrava neměla být státem okrádána.

„Zvolili jsme lidi z kraje, kteří vědí, co je pro tento kraj nejlepší. Devítičlenná krajská rada není ovlivňována centrálou. Zaměří se například na nemocnici v Novém Jičíně, jejíž části hrozí zrušení. Je důležité zajistit pro lidi z této oblasti dostupnou zdravotní péči. Zároveň by se krajská rada měla nyní zaměřit i na možnost obnovení městské hromadné dopravy při smogu zdarma, kterou tento týden ostravská radnice zrušila po necelém roce,“ sdělil předseda VV Radek John a dodal, že na jedné straně utrácí Ostrava velké peníze za propagační projekty, například za logo města, a na druhé straně pak nemá 20 miliónů korun na provoz bezplatné dopravy při smogu. „Dodnes ani není vysvětlená několikanásobně předražená stavba ostravské ČEZ arény,“ zdůraznil John.

John: Země profituje díky ostravskému průmyslu

Podle nové předsedkyně moravskoslezské krajské rady Drastichové je také nyní důležité apelovat na ministerstvo financí ve věci připravované novely rozpočtového určení daní. „Kdyby Ostrava přišla o necelou miliardu korun, tak by se zastavil její rozvoj," míní poslankyně.

"Důsledky by mohly být katastrofální. Je důležité si uvědomit, že Ostrava je specifická vůči ostatním krajským městům. Ze svého rozpočtu totiž financuje i zoologickou zahradu a moravskoslezské divadlo, což v jiných regionech zaopatřují kraje,“ uvedla Drastichová. John doplnil, že tato chystaná novela bude znamenat velký konflikt mezi TOP 09 a ODS. „Republika by měla Ostravě vracet a ne ji olupovat. Vždyť země profituje díky zdejšímu průmyslu,“ zkonstatoval John.

Místopředsedkou moravskoslezské rady VV se stal Zdeněk Havlík, který byl také protikandidátem Drastichové. Ta byla tento týden za své jednání ve Sněmovně pokutována 10 tisíci korunami za to, že při hlasování vytáhla ze zařízení karty svých kolegů. Na místě vše přiznala a omluvila se za chybu.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám