Hlavní obsah

Policisté ve Varnsdorfu dav k ubytovnám nepustili

Právo, Novinky, ton, jas
Varnsdorf
Aktualizováno

Ve Varnsdorfu se v sobotu odpoledne zaplnilo náměstí několika stovkami demonstrantů, kteří se sešli k pochodu proti nepřizpůsobivým občanům a rostoucí kriminalitě ve městě. Dav se poté vydal směrem k ubytovnám, v nichž přebývají především Romové. Policisté však demonstranty k objektům nepustili a vyzvali je k rozpuštění akce. Dav se kolem půl páté začal rozcházet. Část lidí se vrátila na náměstí.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Pochod městem

Článek

Podle odhadů se na demonstraci sešlo až 1000 lidí, kteří z náměstí zamířili nejprve k ubytovně Sport. Tam jim policejní kordon zahradil cestu a vyzval k ukončení akce. Na žádost policie lidé odpovídali pískotem a dalšími projevy nesouhlasu. Následně účastníci přišli s tím, že akce je náboženským shromážděním a nelze ji proto rozpustit. Policie dala účastníkům čas, aby se v klidu rozešli, jinak je připravena proti nim zasáhnout.

Demonstranti se proto následně přesunuli před druhou z celkem tří ubytoven, které ve městě jsou. I tam jim policisté přehradili cestu kordonem těžkooděnců. Po vzájemném vyčkávání uposlechli lidé výzvy policie a kolem půl páté se začali rozcházet.

Antikonfliktní tým v permanenci

Na místě operovali policisté z antikonfliktního týmu a snažili se situaci uklidňovat. V davu byli i extremisté, kteří opakovaně provolávali nacionalistická hesla. Policie chtěla zabránit tomu, aby se opakovala situace z minulého týdne, kdy musela dav rozhánět vodním dělem. [celá zpráva]

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Demonstranti ve Varnsdorfu cinkali klíči

Demonstrace začala na náměstí českou hymnou. Došlo i na cinkání klíči a výzvy k odstoupení starosty. Lidé rozvinuli i transparent "Nečas na nás nemá čas", kterým chtěli upozornit na to, že premiér zatím do oblasti od vyostření situace nezavítal.

Policie se připravovala na extremisty

Policisté vedle trasy pochodu kontrolovali i příjezdové komunikace do města a hlídkovali na nádraží.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Demonstranti na náměstí ve Varnsdorfu

Podle mluvčí krajské policie Jarmily Hrubešové předvedla policie patnáct lidí, jen jeden ze zadržených byl místní. Vykřikoval "cikáni do plynu". U sebe měl dvě dlažební kostky a v krvi tři promile alkoholu.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Pochod městem

Ačkoliv měl být sobotní mítink v režii místních obyvatel, v průběhu týdne se výzva k účasti na něm objevila i na stránkách extremistické DSSS.

Již dopoledne se v místním kině sešli z popudu radnice obyvatelé k veřejné diskusi o nejpalčivějších problémech. Jako zásadní problémy lidé vidí zejména rostoucí kriminalitu, která se nabaluje na nepřizpůsobivé občany. Lidem rovněž vadí drogy, množství výherních automatů a zneužívání dávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám