Hlavní obsah

Starostové blízcí TOP 09 napsali Nečasovi kvůli miliardám

Právo, dan
Praha

Tlak starostů spojených s TOP 09 na premiéra a šéfa ODS Petra Nečase kvůli novému rozdělení mnohamiliardových daňových výnosů mezi města a obce zesiluje. Vedení Hnutí starostů a nezávislých (STAN), kterému šéfuje předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík, Nečasovi v pátek poslalo otevřený dopis, v kterém ho vyzývají, aby dodržel slovo a nestál v cestě návrhu ministerstva financí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Starostů a nezávislých a místopředseda TOP 09 Petr Gazdík

Článek

Ten počítá s tím, že obce dostanou přidáno nejen z dotací a ze státní kasy, ale i na úkor Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. To se ODS nelíbí.

Na podporu návrhu ministerstva financí se starostové příští středu vydají demonstrovat do pražských ulic. Pochod z náměstí Jana Palacha k sídlu vlády včera oznámila senátorka Jana Juřenčáková (za STAN) jako místopředsedkyně Spolku pro obnovu venkova, který akci pořádá se Sdružením místních samospráv. Za návrh starostové demonstrovali už v Ostravě.

Ministerstvo financí vedené prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem navrhuje změnit poměr výplaty daní mezi největšími čtyřmi městy a ostatními městy a obcemi.

Dnes je poměr např. mezi Prahou (přes 30 tisíc korun na obyvatele ročně) a Vizovicemi (sedm tisíc korun na hlavu a rok) 4,5:1. Vláda jej chce změnit na 3:1, ale v metodě, jak přerozdělit miliardy, se TOP 09 a ODS liší.

ODS odmítá brát velkým městům a navrhuje peníze vzít krajům nebo z evropských dotací. Konkrétní návrh by měl vzniknout na sobotním jednání stovek starostů, primátorů a dalších představitelů ODS v Brně. [celá zpráva]

Podle Nečase je ministerská předloha „levičácká a jánošíkovská“. Tato slova starosty rozzlobila. „Nerozumíme Vašim slovům o levičáckém návrhu, který jánošíkovsky bere bohatým a dává chudým, když o snížení tohoto rozdílu mezi bohatými a chudými samosprávami hovoří programové prohlášení vlády, které jste podepsal,“ stojí v dopise.

Reklama

Výběr článků

Načítám