Hlavní obsah

Zatočte s hernami a drogami, vyzývali lidé ve Varnsdorfu radnici

Varnsdorf
Aktualizováno

Kino v severočeském městě Varnsdorf se v sobotu dopoledne zaplnilo místními lidmi, kteří vyjadřovali svou nespokojenost se situací ve městě. Podle nich se nelepší a nepomáhají ani policejní posily. Někteří volali po odstoupení starosty. Ve vypjaté atmosféře úřadovaly emoce, ale padaly i konstruktivní návrhy, jak situaci řešit.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Občané Varnsdorfu na setkání, které v místním kině uspořádala radnice kvůli kriminalitě a rostoucímu násilí ve městě.

Článek

„Že jsme naštvaní? Jsme, protože to je to jediné, co nám zbývá,“ reagovali lidé v téměř plném kině ve Varnsdorfu, kde se konalo další ze setkání vedení města s občany, kteří si stěžují na nezájem politiků řešit napjatou sociální situaci v regionu, postiženého vysokou nezaměstnaností. „Místo hledání řešení na nás posíláte policajty. Nejdřív na nás Romové útočili mačetami, teď dostáváme pendreky,“ stěžovali si.

Vesměs se shodli, že největším problémem města je stoupající kriminalita, spojená s hernami, drogami a pouliční prostitucí. „Zakažte automaty, všechny, bez výjimky. Hráči kradou, ničí to nejen je, ale celé rodiny,“ tlumočil převládající názor jeden z diskutérů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Lidé ve varnsdorfském kině

Podle Jitky Juričové se většina problémů soustředí kolem ubytoven pro sociálně nepřizpůsobivé. „Je to humus, lidi, co tam žijí, nedodržují základní pravidla. Žijí ve špíně, jejich děti se nám věší na ploty, pořvávají na nás a házejí do zahrad, co jim přijde pod ruku,“ tvrdila. Požadovala, aby vchod z ubytovny město nechalo zazdít a udělalo nový, do ulice.

“Ať sociálka vidí, co ty děti dělají a my budeme mít klid,“ uvedla. Upozornila, že protesty nejsou směřované proti Romům, ale proti lidem, kteří dělají nepořádek, kradou, obtěžují svým chováním okolí a odmítají respektovat zákony a pravidla. „Jenže to se těžko diskutuje, když jsou venku stovky policajtů,“ hřímala.

Každý nás napadá, hájila se romská žena

Na její vystoupení reagovala místní Romka. „Nejste lidi, jste rasisti. Chcípeme hlady, každý nás napadá. A to bych chtěla vědět, kolik z vás tady chodí do práce,“ křičela. „Všichni,“ unisono odpověděl dav. „Chtěla bych něco říci své sousedce,“ reagovala starší žena na Romčino vystoupení.

“Dobře vás znám. Jste nejsprostší z celé ubytovny. Slýchávám vás mluvit s vašimi dětmi. Je neuvěřitelné, co dokážete vypustit z pusy,“ odtušila.

Když nezasáhnete, pojedeme do Prahy, varují místní

Na chování lidí z ubytovny si stěžovali i další lidé. “Už před čtyřmi lety jsme sepsali petici, protože se do ubytovny tahala elektronika, auta, všechno se to rozebíralo, bordel se válel všude. Vypalovaly se tam kabely. Viděla jsem lidi, co měli sekat trávu, jak si za rohem rozebírali autovrak. Kontrolujte důsledně využívání dávek i odvedenou práci ve veřejné službě,“ žádala například Dana Pašková.

Jak se vlny emocí přelévaly kinem, zazněly i hrozby, že se protesty přenesou ze šluknovského výběžku do Prahy. „Když nebudou stačit demonstrace ve Varnsdorfu, pojedeme do Prahy,“ shodli se někteří.

Odpoledne proběhne další demonstrace

Setkání svolala radnice, aby lidi informovala o vývoji. Hned na začátku se lidé dozvěděli, že desetiletý chlapec, který s gangem přepadával lidi za bílého dne, je v diagnostickém ústavu.

Lidé na setkání přinesli i velký transparent: "Nebijte nás, jsme tu doma."

Na odpoledne je do města svolána další demonstrace proti nepřizpůsobivým občanům. Vzhledem k tomu, že se na ni podle všeho opět chystají i pravicoví radikálové, je policie v pohotovosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám