Hlavní obsah

Peake má protikorupční rádce, Michálek mezi nimi není

Právo, rsk

Znovuzavedení institutu účinné lítosti, prosazení národního registru účtů či financování politických stran jsou tři hlavní body v programu poradního sboru pro boj s korupcí, jenž povede vicepremiérka a šéfka Legislativní rady vlády Karolína Peake.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake

Článek

Desetičlenný tým se poprvé sejde v pondělí. Peake uvedla, že by v něm měli být policisté, lidé z Nejvyššího státního zastupitelství, Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, Finančně-analytického úřadu ministerstva financí či Nejvyššího kontrolního úřadu.

„Kromě státních orgánů jsem oslovila neziskovou organizaci Oživení či Oldřicha Kužílka z Otevřené společnosti. Externě se bude angažovat i Transparency International,“ řekla Právu Peake.

Bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek však v týmu nebude. „Poradní sbor však nepovažuji za uzavřenou skupinu, případné experty chci přizvat ad hoc podle konkrétních témat,“ doplnila s tím, že by se poradní sbor měl setkávat jednou za dva až tři týdny.

Kdo přesně ve sboru zasedne však Peake nechtěla před pondělkem prozradit s tím, že když se něčí jméno dostalo na veřejnost, tak mu působení ve sboru jeho šéf zatrhl. Podle vicepremiérky však nejde o mediálně exponovaná jména. Právu také potvrdila, že se v týmu neobjeví vysoký úředník ministerstva obrany Jaroslav Štefec, o jehož jméně se spekulovalo.

Radit a monitorovat

Peake nicméně přiznává, že sám o sobě poradní sbor zůstane bezzubý. „Zejména mi poskytne argumenty pro jednání vládního výboru či zasedání kabinetu. Když například policisté a státní zástupci budou volat po registru účtů, tak to také něco znamená. A sbor bude také monitorovat, jak ministerstva naplňují body protikorupční strategie,“ řekla Právu.

Podle Kužílka je naopak dobře, že poradní sbor nebude mít reálnou politickou sílu. „Je na politicích, aby nad návrhy a doporučeními, které ze sboru vzejdou, vzali politický a exekutivní rozum do hrsti a vyjednali, co je možné,“ řekl Právu. Kužílek se domnívá, že teprve čas ukáže účelnost poradního sboru.

Reklama

Výběr článků

Načítám