Hlavní obsah

Ministr dopravy Dobeš svolává jednání tripartity

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) je nespokojen s tím, že bylo přerušeno jednání tripartity a rozhodl se ji v pátek z vlastní iniciativy svolat na úterý znovu. Podle něj je nutné, aby se jednání uskutečnila ještě před dalším jednáním vlády o rozpočtu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV)

Článek

Po vládě požaduje, aby mu poskytla miliardy do jeho resortu, se kterými se v dosavadním návrhu zatím nepočítá. K rozpočtu pro dopravu mají připomínky právě i zaměstnavatelé.

Jednání tripartity bylo ve čtvrtek přerušeno kvůli nevolnosti ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Věci veřejné požadovaly, aby byla tripartita svolána znovu, ale Jaromír Drábek (TOP 09), který se řízení schůzky po Kalouskovi ujal, uvedl, že to je v kompetenci pouze premiéra Petra Nečase (ODS). Ten je momentálně na zahraniční misi.

„V případě, že nebude přerušené jednání tripartity pokračovat mimořádným jednáním ještě před nejbližším jednáním vlády o rozpočtu, svolám jednání odborů a zaměstnavatelů za ministerstvo dopravy. Bude se konat v úterý 20. září 2011 v 9 hodin v budově ministerstva dopravy a tímto předběžně na jednání zvu i další členy velké tripartity,“ uvedl v tiskovém prohlášení Dobeš.

Tripartita již byla přislíbena, tvrdí zaměstnavatelé

Věci veřejné požadují navýšení rozpočtu pro dopravu o nejméně 8,8 miliardy korun. Jsou kvůli tomu ochotny blokovat i dohodu o navrácení církevního majetku zabaveného za komunismu, které se podařilo po letech odkladů církvím a představitelům státu dosáhnout. Za otálení s vyřešením tohoto bodu přitom politiky kritizoval už i Ústavní soud. Kalousek postoj VV označil za vydírání.

Zaměstnavatelé se již nechali slyšet, že k rozpočtu na dopravu mají také své připomínky. „Dali jsme písemné připomínky a chceme, aby se tím vláda zabývala,“ řekl ČTK ve čtvrtek viceprezident Hospodářské komory ČR Jan Wiesner. Připomínky týkající se například financování dopravní infrastruktury chtěli zaměstnavatelé projednat s vládou na dalším jednání tripartity. Wiesner ale již ve čtvrtek tvrdil, že svolání tripartity jim bylo přislíbeno ještě před zasedáním kabinetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám